A megújuló energia lehet az Amazonas veszte

Vágólapra másolva!
Különleges fajok ezreit és a folyó dinamikáját is veszélyezteti a duzzasztógát-építési program, amelybe már most is több mint száz duzzasztó tartozik.
Vágólapra másolva!


- mondta Edgargo Latrubesse, az amerikai Austinban lévő Texasi Egyetem professzora, a Nature lapban megjelent tanulmány vezető szerzője.

Az Amazonas-medence 6,1 millió négyzetkilométeren terül el, a folyó mellékágival pedig

a Föld frissvíz-készletének húsz százalékát adja.

Sőt, a területen számos orvostudományban hasznosítható faj lelőhelye.

Mivel itt található a világ legösszetettebb és legnagyobb folyórendszere, a hidroelektromos gátépítők is kihasználták a területet. A megújuló energiát szolgáltató építmények viszont súlyos problémákhoz vezethetnek.

A nemzetközi kutatócsoport szerint aggasztó, hogy megzavarják a folyó természetes üledékrétegét, mert értékes tápanyagokat rejt a vadvilág számára. Emellett a víz útvonalát is megzavarhatja, amely áradásokhoz is vezethet.

A texasi kutató szerint az előzetes környezeti felméréseket

csak a közvetlen környezetre végezték el,

pedig szélesebb körűre lenne szükség. A tudósok elkészítették a gátak sebezhetőségi tanulmányát, vagyis kimutatták, milyen hatással vannak a jelenlegi és milyennel lesznek a tervezett gátak a környezetre.

Ezek a folyók rengeteg különleges fajnak adnak otthont, melyek veszélybe kerülnek, ha a területükön tervezett 428 gát, vagy akár csak töredékük elkészül. "Fajok ezreinek életére lehet hatással a gátprojekt, több akár ki is halhat" - figyelmeztet a veszélyre Latrubesse. A kár visszafordíthatatlan lesz.