Feltételekhez köti Trump a kubai-amerikai viszony jövöjét

Donald Trump Florida
US President Donald Trump speaks at the Manuel Artime Theater in Miami, Florida on June 16, 2017. Trump on Friday vowed to roll back his predecessor Barack Obama's deal re-opening trade ties with Havana, in favor of measures to support the Cuban people against what he called their "cruel and brutal" regime. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Vágólapra másolva!
Donald Trump amerikai elnök pénteken szabad és nemzetközileg ellenőrzött választásokra szólította fel Kubát, egyúttal a kubai emberi jogi helyzet javításához kötötte az amerikai-kubai viszony jövőjét.
Vágólapra másolva!

Az elnök a floridai Miami kubai negyedében tartott beszédében kormányzata várható új Kuba-politikáját vázolta fel. Elöljáróban reményét fejezte ki, hogy Kuba nemsokára szabad ország lesz, majd kárhoztatta elődje, Barack Obama volt elnök Kuba-politikáját.

Donald Trump Miami kubai negyedében vázolta a terveit Forrás: AFP/Mandel Ngan

Szörnyűnek és elhibázottnak minősítette az Obama-kormányzat szerinte egyoldalú megállapodását Havannával, és bejelentette, hogy

azonnali hatállyal törli e megállapodás egyes elemeit.

Megállapította, hogy az utazási és a kereskedelmi könnyítések nem a kubai népet, hanem az otttani kormányzatot és hadsereget gazdagították.

Ne áramoljon túl sok amerikai dollár Kubába

Donald Trump bejelentette: kormánya új politikát hirdet, és a jövőbeni amerikai Kuba-politikát a kubai emberi jogi helyzet javításához és a havannai kormányzatnak a politikai és gazdasági szabadság megteremtése érdekében teendő konkrét lépéseihez köti. Az új Kuba-politika első intézkedéseként - szigorúan alkalmazva az Egyesült Államok törvényeit -

Washington érvényben tartja a kubai kormányzat elleni szankciókat,

mindaddig, amíg a szigetországban nem bocsátják szabadon a politikai foglyokat.

"Nem maradunk többé csöndben a kommunista elnyomással szemben" - fogalmazott Trump a jelenlévők hangosan éljenzése közepette. Utóbbiak között volt Marco Rubio, kubai gyökerű floridai republikánus szenátor is, aki jelentős mértékben vett részt az új Kuba-politika kimunkálásában. Trump kifejtette, hogy szigorítják a Kubába irányuló turistautak feltételeit, és a washingtoni adminisztráció nagyon szigorúan őrködik majd afelett, hogy ne áramoljon túl sok dollár a szigetországba.

A követség marad

Hangsúlyozta: intézkedéseinek célja az, hogy a havannai kormányzat és a hadsereg megkerülésével a kubai nép életkörülményeit javítsa. Ezzel a kubai hadsereg tulajdonában álló vállalati konglomerátumra célzott, amelynek jelentős érdekeltségei vannak a gazdaság sok szektorában.

Az Egyesült Államok elnöke egyúttal új tárgyalásokra szólította fel a havannai vezetést.

- fogalmazott. Hozzátette: készen áll és képes rá, hogy új megállapodást kössön, de ennek a megállapodásnak "a kubai nép érdekeit kell szolgálnia". Trump közölte: az Egyesült Államok havannai nagykövetségét nem zárják be.

Korlátozzák a pénzügyi tranzakciókat

Miközben az elnök a floridai metropoliszban beszélt, a Fehér Ház közleményben szögezte le a Kuba elleni szankciók változatlan érvényben maradását, és azt, hogy Washington az ENSZ-nek e szankciók feloldására irányuló minden kezdeményezését megvétózza majd.

Washingtonban a pénzügyminisztérium közzétette az utazásokat és a pénzügyi tranzakciókat korlátozó szabályozásokat.

Ezek átmeneti időre lesznek érvényben, amíg nem véglegesítik őket. A külügyminisztériumban pedig bejelentették, hogy rövid időn belül nyilvánosságra hozzák azon kubai cégek listáját, amelyekkel amerikai vállalatok nem működhetnek együtt.