Összegyűjtik a fegyvereket Ausztráliában

sydney túszdráma túsz
TOPSHOTS Hostages run out of a cafe in the central business district of Sydney on December 16, 2014. Police stormed the Sydney cafe where a gunman had taken hostages and displayed an Islamic flag, television footage showed early December 16. AFP PHOTO/Peter PARKS
Vágólapra másolva!
Egy újabb terrortámadástól fél Ausztrália, ezért tizenegy év után újra amnesztiát vezetett be, hogy visszaszorítsa az illegális fegyvertartást.
Vágólapra másolva!


Három hónapot adott az ausztrál kormány a fegyvertartóknak

arra, hogy leadják be nem jegyzett fegyvereiket anélkül, hogy büntetőeljárást indítanának ellenük - összegezte a BBC. Aki viszont kicsúszik a határidőből, akár 280 ezer ausztrál dollár, vagyis átszámítva közel 60 millió forintos pénzbírságra, vagy 14 év börtönbüntetésre számíthat.

Becslések szerint egyébként akár 260 ezer illegális fegyver is lehet Ausztráliában.

A terroristák tizenhat órán át tartották túszul az embereket még 2014 decemberében egy kávézóban, Sydney-ben Forrás: AFP/Peter Parks

Az ausztrál terrortámadásokat mind illegális fegyverekkel követték el. Úgy hisszük, ezzel az intézkedéssel visszaszoríthatjuk az illegális fegyverekkel rendelkező csoportokat" – magyarázta az amnesztia szükségességét Michael Keenan igazságügyi miniszter.

Utoljára 1996-ban vezettek be hasonlót

a Port Arthur-i tömeggyilkosság után. Martin Bryant akkor 35 embert ölt meg a tasmániai városban.

Múlt hónapban Melburne-ben egy fegyveres támadó ölt meg egy nőt, az esetet az ausztrál hatóságok terrortámadásként kezelték. Sydney-ben 2014-ben pedig egy kávézó vendégeit ejtették túszul fegyveresek, akik három embert megöltek.