A lövöldözés ellenére megtartották a törvényhozók baseball-meccsét Washingtonban

Vágólapra másolva!
Washingtonban a szövetségi kongresszus republikánus és demokrata párti törvényhozói megtartották csütörtökön azt a jótékonysági célokkal rendezett baseball-meccset, amelynek edzésén szerdán meglőtték Steve Scalise republikánus képviselőt és négy másik embert.
Vágólapra másolva!

Amikor a sportpályán beszólították a republikánus csapatot és a hangosbemondó felolvasta Steve Scalise nevét, a nézők és a sportoló politikusok egyaránt hangos ovációban törtek ki. A szpíker megjegyezte: "Steve Scalise most nincs itt, de gondolatainkban és imádságainkban velünk van".

Donald Trump elnök nem jelent meg a mérkőzésen, de a Fehér Házból rögzített videó üzenetében - amelyet a meccs megkezdése előtt a stadionban levetítettek - a sportesemény mélyebb jelentőségét hangsúlyozta. A mintegy kétperces üzenetben az elnök leszögezte: a tény, hogy a lövöldözés és a súlyos sebesülések ellenére is megtartották a sporteseményt, "azt üzeni a világnak, hogy

Az elnök hozzátette: a politikusok között lehetnek ugyan nézetkülönbségek, de abban valamennyien egyetértenek, azért vannak Washingtonban, hogy szolgálják a nemzetet. "Építsük az egység hídjait és szálljunk szembe azokkal, akik megosztani akarnak bennünket" - fogalmazott Donald Trump.

Az egység fontosságát hangsúlyozták a sportpályán megjelent politikusok is, akik a nézőközönséggel együtt skandálták: U-S-A. Jelen volt Paul Ryan, a republikánus házelnök és Nancy Pelosi, a demokrata párti képviselők frakciójának vezetője. Ryan baseball-sapkában, Pelosi louisianai trikóban adott közös interjút, amelyben mindketten az ország egysége mellett foglaltak állást. Mindketten sürgették azt is, hogy a politikusok tartózkodjanak a gyújtó hangú megjegyzésektől. "Ma mindannyian Steve Scalise csapatában vagyunk" - fogalmazott Nancy Pelosi, hozzátéve, hogy "a mai nap az összefogásé és Steve Scalise nagyszerűségének ünnepléséé".

Mitch McConnell a szenátus republikánus és Chuck Schumer a szenátus demokrata párti frakciójának vezetői szintén közös interjút adtak és szintén a nemzet egysége és a politikusok bizonyos ügyekben szükséges egyetértése mellett foglaltak állást. "Szeretnénk, ha mindenki tudná, hogy gyakran és komolyan szoktunk vitatkozni, ez mindig is így volt országunk történetében. De ez nem jelenti azt, hogy ne jönnénk ki egymással.

- hangsúlyozta McConnell szenátor. Chuck Schumer kiegészítette: a vitákról gyakran szó esik a híradásokban, de az együttműködésekről nemigen szólnak a hírekben.

A nézők közül sokan tartottak magasba bíztatást megfogalmazó és az amerikaiak egységét sürgető táblákat, a sportoló politikusok közül pedig sokan viselték a louisianai egyetem sapkáját. Scalise képviselő ugyanis ezen az egyetemen diplomázott.

A szerdán a Washington melletti Alexandriában a republikánus politikusok edzésén elkövetett lövöldözésben megsebesült a Capitolium biztonsági szolgálatának egyik tagja is, David Bailey, aki azonban valamelyest jobban lett, és mankóval ugyan, de szintén megjelent a nézők között. Kitörő taps fogadta.

A csütörtök esti mérkőzésen tudatták azt is, hogy Steve Scalise képviselőn a washingtoni kórházban végrehajtották a harmadik műtétet is, de

állapota változatlanul válságos.

A törvényhozók közötti barátságos és jótékony célokat szolgáló baseball-mérkőzés régi hagyomány: 1909 óta minden esztendőben megrendezik, és a bevételt jótékony célokra ajánlják fel. Az idén több mint egymillió dollár gyűlt össze, s ezt a többi között az országos rendőregyesületnek, a washingtoni irodalmi központnak, sportegyesületeknek és más jótékony célokra ajánlják fel.

Az idei viadalból a demokrata párti politikusok csapata került ki győztesen.