Az EU meghosszabbította az Oroszország elleni szankcióit

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió (EU) tagországainak vezetői hat hónappal meghosszabbították az Oroszország ellen hozott gazdasági szankciókat, arra hivatkozva, hogy Moszkva nem tett eleget az ukrajnai fegyveres konfliktus rendezésére vonatkozó megállapodásban szereplő feltételeknek.
Vágólapra másolva!

Az uniós vezetők kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának nyitónapján, csütörtökön hozott döntést az elnöklő Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke jelentette be Twitter-üzenetében.

A határozat a jelenleg érvényes intézkedés lejárta után, július végén lép hatályba, és januárig hosszabbítja meg a szankciókat.

A maláj gép lelövése után hozták a szankciókat

Az Európai Unió azt követően döntött a gazdasági szankciók bevezetéséről, hogy 2014 júniusában - nyugati meggyőződés szerint - a Moszkva támogatásával tevékenykedő oroszbarát lázadók lelőtték a maláj légitársaság MH17-es járatszámú utasszállító repülőgépét Kelet-Ukrajnában.

Nemzetközi szakértők a lelőtt gép roncsainál Forrás: MTI/AP/Dmitrij Loveckij

A minszki megállapodás

feltétlen tűzszünetet követel a szemben álló felek részéről

és a nehézfegyverek kivonását a kelet-ukrajnai területekről.

Moszkva szerint hatástalanok a szankciók

Az uniós korlátozó intézkedések

  • a pénzügyekre, az energia- és a védelmi iparra irányulnak,
  • akadályozzák az orosz bankok hozzáférését az uniós piacokhoz,
  • korlátozzák bizonyos termékek kereskedelmét
  • és tiltják az EU-ban székhellyel rendelkező vállalatok számára, hogy befektetéseket eszközöljenek, vagy idegenforgalmi szolgáltatást nyújtsanak Oroszországban.

A gazdasági intézkedések mellett az EU pénzeszközök befagyasztását és

utazási tilalmát is előír ukrán és orosz egyének, valamint vállalatok képviselőivel szemben,

akik bizonyítottan felelősek a lázadók támogatásáért.

Az EU két nappal azt követően döntött a szankciók meghosszabbításáról, hogy az Egyesült Államok bejelentette Oroszország elleni "saját" büntetőintézkedéseinek kiterjesztését.

Moszkva szerint az EU valamennyi szankciója - az Egyesült Államok hasonló intézkedéseivel együtt - hatástalan és a remélttel ellenkező hatást ér el.