800 éves mecsetet robbantott fel az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam korábbi azt a mecsetet robbantotta föl, ahol három éve kikiáltották a kalifátust
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam felrobbantotta a Moszul jelképének számító An-Núri Nagymecsetet és annak ferde minaretjét - közölte az iraki hadsereg. Ebben a mecsetben kiáltotta ki az Iszlám Állam három évvel ezelőtt a kalifátusát. Az iraki miniszterelnök szerint ez azt jelenti, hogy a terrorszervezet gyakorlatilag beismerte vereségét.
Vágólapra másolva!

Abdul-Amír Rasíd Jaralláh, az iraki hadsereg ninivei parancsnoka elmondta: az iraki erők mélyen előre tudtak törni a szélsőségesek egykori fellegvárának óvárosában. A mecset pusztulását pedig akkor vették észre, amikor csapataik eljutottak a történelmi épülethez.

A lerombolt mecset környéke egy légifelvételen Forrás: AFP/Ho/Joint Operation Command

A parancsnok az Iszlám Állam „újabb történelmi jelentőségű bűncselekményéről” beszélt. Az iraki kormányerők közlése szerint a mecset és a minaret is romokban hever. Hajder el-Abádi iraki miniszterelnök azt mondta, hogy a mecset felrobbantásával

azt üzente a világnak az Iszlám Állam, hogy elismerik a vereségüket.

Az amerikaiakra próbálták kenni

A terrorszervezet az iraki bejelentést követően az interneten közzétett nyilatkozatában azt állította, hogy az An-Núri mecsetet és a „púpos” néven ismert minaretet az Egyesült Államok egyik légicsapása rombolta le. Az amerikai hadsereg tagadta, hogy légicsapást hajtott volna végre a területen. Az elkövetett pusztításért egyértelműen az ISIS tehető felelőssé – mondta Joseph Martin amerikai vezérőrnagy. Ez egy bűncselekmény Moszul és az iraki nép ellen, és ez egy jó példa arra, miért kell megsemmisíteni ezt a brutális szervezetet – mondta Martin.

Az Iszlám Állam azt a mecsetet robbantotta föl, ahol három éve kikiáltották a kalifátust Forrás: Europress

Hamarosan megtisztítják Moszult

A 12. században épült mecsetben jelentette be 2014 júliusában az Iszlám Állam kalifátusát Abu Bakr al-Bagdadi, a dzsihadista szervezet vezetője, miután az iszlamisták jelentős területeket foglaltak el Irakban és Szíriában. Ez volt az első alkalom, hogy a terrorszervezetet 2010 óta vezető al-Bagdadi megjelent a nyilvánosság előtt.

Abu Bakr al-Bagdadi a moszuli nagymecsetben Forrás: AFP/Ho/al-Furqan Media

Az Iszlám Állam 2014 júniusában szállta meg Moszult, Irak második legnagyobb városát, elűzték az iraki hadsereg katonáit, rengeteg fegyvert és pénzt zsákmányoltak.. A kormányerők tavaly októberben indítottak hadműveletet Moszul felszabadítására, és

az óvárost leszámítva a nagy részéről már kisöpörték a dzsihadistákat.

Jaralláh szerint a terroristáknak alig 500 harcosa maradhatott a városban.

Az iraki hadsereg szerint a mecsetet is akkor robbantották fel, amikor az iraki katonák már 50 méternyire megközelítették. Amennyiben valóban sikerül visszafoglalni Moszult, az gyakorlatilag a terrorszervezet iraki jelenlétének a végét jelentené. Amerikai és iraki katonai források szerint al-Bagdadi már korábban elmenekült a városból, és most a szíriai-iraki határvidéken rejtőzik valahol.