Csatlakozni akart a terrorszervezethez, vádat emeltek ellene

Vágólapra másolva!
Amerikai férfi ellen emeltek vádat, mert csatlakozni akart a terrorszervezethez
Vágólapra másolva!

New York Bronx negyedében vádat emeltek egy amerikai férfi ellen, mert a Közel-Keleten csatlakozni akart az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez. A 30 éves Saddam Mohamed Raishanit a Kennedy repülőtéren tartóztatták le, amikor fel akart szállni egy Lisszabonon keresztül Isztambulba induló járatra.

Az amerikai állampolgárságú férfi még januárban elmondta egyik ismerősének, aki történetesen a belbiztonsági szervek informátora volt, hogy korábban segített az egyik barátjának csatlakozni az Iszlám Államhoz, még a repülőtérre is kivitte őt.

Az informátor májusban összehozta őt egy magát szintén az Iszlám Állam hívének mondó férfival, aki azonban az FBI titkos ügynöke volt. Az ügynök azzal csalta lépre Raishanit, hogy javasolta: utazzanak együtt az Iszlám Államhoz harcolni. Együtt kezdték az út megtervezését, Raishani áplóként akart jelentkezni, a titkos ügynöknek pedig azt javasolta, hogy menekülteket istápoló segélymunkásnak tüntesse fel magát. Raishani ellen külföldi terroristaszervezetnek nyújtott támogatás miatt emelnek vádat, ha bűnösnek találják 20 év börtönbüntetésre ítélhetik.