May: Több brit toronyháznak is gyúlékony a borítása

London, 2017. június 14. Füst gomolyog a lángoló a Grenfell Tower épületéből a London nyugati részén lévő North Kensington negyedben 2017. június 14-én. A huszonhét emeletes lakóház lángjainak megfékezéséért mintegy kétszáz tűzoltó küzd. (MTI/AP/Matt Dunham)
Vágólapra másolva!
Theresa May brit kormányfő azt mondta, az előzetes vizsgálati eredmények szerint több olyan toronyház is van Nagy-Britanniában, amelynek külső borítása gyúlékony.
Vágólapra másolva!

May arról tájékoztatta a törvényhozást, hogy a hatóságok vizsgálják a Grenfell Towerhez hasonló toronyházak külső borítását.

Több szemtanú is azt mondta a múlt heti tűzről, hogy

az épület gyufaszálként lobbant lángra, mert a tűz villámsebesen terjedt felfelé az épület külsején.

A szakértők most vizsgálják, hogy a nemrég felújított épületre felszerelt, alumíniumlemezekből és műanyagból álló borítás okozta-e a tűz gyors terjedését.

Forrás: MTI/AP/Matt Dunham

A brit miniszterelnök a törvényhozásban ismét elnézést kért a tragédia utáni napokban elkövetett hibákért.

May napokon át nem volt hajlandó találkozni a túlélőkkel, áldozatokkal, ami miatt rengetegen bírálták, és többen a lemondását követelték.

A London nyugati részében található, 24 szintes Grenfell Tower a múlt héten gyulladt ki, feltételezések szerint egy zárlatos hűtőszekrény miatt. A lángoló pokollá változott épületben a hatóságok szerint

79 ember égett benn,

de legtöbbjük földi maradványait valószínűleg sosem lehet majd azonosítani.