Vízkorlátozásra szorul Olaszország a szárazság miatt

Vágólapra másolva!
A víz korlátozását rendelte el az olasz kormány Parma és Piacenza városoknál a szárazság okozta vízhiány miatt. Az ország más területein is kritikus a helyzet.
Vágólapra másolva!

A nyári kánikulában kialakult vízigény kielégítésére egyáltalán nincs elegendő víz két város térségében, ezért vészhelyzetet rendelt el Parma és Piacenza polgármestere.

A helyzetet az is megnehezíti, hogy turisták érkeznek az érintett városokba, akiknek szintén alkalmazkodniuk kell a víz adagolásához. Az önkormányzatok úgy határoztak, hogy

szükség esetén bizonyos napszakokban teljesen elzárhatják a vízszolgáltatást,

vagy páros-páratlan napok szerint működtetik azt.

Van olyan hely, ahová külön

tartálykocsival viszik a vizet az emberekhez.

Parmában és Piacenzában 2016 óta alig esett csapadék.

Olaszország ezen területein a zöldség- és gyümölcsültetvényeket teljes kiszáradás fenyegeti. Továbbá súlyos gondokat okoz az aszály az állattenyésztők számára is. A termelők szerint legalább 20 millió köbméternyi víz hiányzik, ami nagyjából a Comói-tó vízmennyiségének felel meg.

A római kormány 8,6 millió euróval segíti Parma és Piacenza vízellátásának biztosítását, valamint víztartalékuk megteremtését.

Szardínia és Szicília szigetén sem jobb a helyzet, ott is vízkorlátozásra lesz szükség. Ugyanis Szicíliában több

mint 80 millió köbméter víz hiányzik a szükségletekre. Venetóban pedig majdnem teljesen kiszáradt az Adige-folyó, nyolc hónapja alig esik csapadék a térségben.

A meteorológiai előrejelzések szerint az olaszországi kánikula a következő napokban fokozódik, ami tovább súlyosbítja majd a vízhiányt.