Hőség és aszály tombol Olaszországban

Vágólapra másolva!
Harminckilenc fok volt a legmagasabb mért hőmérséklet Olaszországban szombaton, miközben a vízhiány okozta szárazság már az itáliai termőterület kétharmadát sújtja.
Vágólapra másolva!

A legmegelegebbet, 39 Celsius fokot Ferrarában mérték Emilia-Romagna tartományban, az érzékelt hőmérséklet azonban még ennél is 10 fokkal magasabb volt.

A forróság nem kímélte Bologna, Bolzano, Brescia, Torino, Perugia, Firenze, Ancona, Pescara és Campobasso városát sem, ahol 35 és 38 fok között mozgott a hőmérséklet, amit a magas páratartalom elviselhetetlenné tett.

Az olasz katasztrófavédelem szombat éjszaka, vasárnap reggel heves viharokat jelzett az észak-nyugati Lombardia, Piemonte és Valle d'Aosta, valamint az észak-keleti Friuli-Venezia Giulia és Emilia-Romagna tartományokban gyakori villámlással, széllökéssel.

Szárazság és vízhiány

Ez sem segít azonban a szárazság okozta vízhiányon, amely mintegy 16 millió olasz lakta térséget érint már. A római kormány katasztrófasújtotta övezetnek nyilvánította az Emilia-Romagna területén található Prato és Piacenza térségét, de kritikus a helyzet többek között Toscánában, Umbriában, Szicíliában és Szardínián is.

A főváros,

Róma környékén 72 városban korlátozták a vízfogyasztást.

Római főpolgármesteri hivatala bejelentette, hogy szükség esetén elzárják a főváros utcai kútjait, és esetleg a szökőkutak vízét is.

A Coldiretti olasz termelői szövetség adatai szerint a vízhiány okozta szárazság az olaszországi termőföldek mintegy kétharmadát sújtja, és egy milliárd euró kárt okozhat ha két héten belül nem érkezik csapadék. Megjegyezték, hogy nem viharokra, hanem tartós esőre van szükség. A rendkívüli vízhiányt a tavaly ősztől lehullott csapadék alacsony mennyisége, a hőség, valamint a megnövekedett vízfogyasztás okozza.

A Coldiretti szerint

20 milliárd köbméter víz hiányzik egész Olaszországban.

A szövetség hangsúlyozta, hogy tavasz óta tudni lehetett, hogy a nyár beköszöntével súlyos szárazság várható, a római környezetvédelmi minisztérium mégsem hozott megfelelő intézkedéseket a vízkészletek biztosítása érdekében.