Katar mellé állt a török elnök

Erdogan visszatérése az AKP-be
Recep Tayyip Erdogan
Vágólapra másolva!
Recep Tayyip Erdogan török államfő szerint ellentétes a nemzetközi joggal a Szaúd-Arábia és szövetségesei által Katarhoz intézett ultimátum, és tiszteletlen az a követelés, hogy Törökország szüntesse meg katonai jelenlétét Dohában.
Vágólapra másolva!

A török államfő vasárnap, az iszlám böjti hónap végét jelző ünnepet indító reggeli ima után Isztambulban kijelentette, hogy Törökország támogatja Katar válaszát az arab országok által megfogalmazott ultimátumra, mivel az abban megfogalmazott 13 pont - köztük a katari török katonai támaszpont bezárásának követelése - véleménye szerint ellentétes a nemzetközi joggal. Erdogan az ima alatt egyébként cukorbetegsége miatt rövid időre rosszul lett.

Recep Tayyip Erdogan Forrás: MTI/AP pool/Török elnöki sajtószolgálat

Bahrein, Szaúd-Arábia, Egyiptom és az Egyesült Arab Emírségek június 5-én megszakította diplomáciai kapcsolatait Katarral,

arra hivatkozva, hogy Katar támogatja a terrorizmust, és beavatkozik más országok belügyeibe.

Szaúd-Arábia a katari határt is lezárta, holott Katar élelmiszerellátása teljes mértékben a Szaúd-Arábiából, közúton behozott élelmiszer-szállítmányoktól függ.

Katar szerint jogsértő és észszerűtlen a blokád, amely szuverenitását csorbítja. Erdogan vasárnap azt mondta, Törökország Szaúd-Arábiának is felajánlotta, hogy támaszpontot alakít ki a területén, de nem válaszoltak a javaslatra.

Törökország és Katar 2014 decemberében széles körű védelmi megállapodást kötött. A török parlament június elején törvényerőre emelte az egyezménynek azt a pontját, amelynek értelmében Törökország támaszpontot alakít ki, és katonákat állomásoztat Katarban. Törökország ezenfelül légi és vízi úton élelmiszer-szállítmányokat küld az arab országba.

Doha, Katar fővárosa Forrás: AFP/robertharding/Frank Fell

Fikri Isik török védelmi miniszter pénteki interjújában kijelentette: amellett, hogy a dohai török bázis hozzájárul a katari katonák kiképzéséhez, szavatolja az egész Perzsa-öböl biztonságát. Csütörtökön - a viszály június eleji kirobbanása óta először - 23 török katona és öt páncélautó érkezett a katari támaszpontra. Korábban 88 katona állomásozott a bázison, a kontingens végső létszáma ezer körül lesz.

Törökország szoros kapcsolatot ápol Katarral,

különösen gazdasági és katonai síkon, miközben jó viszonyt igyekszik teremteni más öböl menti monarchiákkal, köztük Szaúd-Arábiával, amely az Egyesült Államok támogatását élvezi. Ugyanakkor Szaúd-Arábiával riválisok is, mindketten szeretnék megszerezni a szunnita világ feletti vezető pozíciót.

Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom és Bahrein többek közt azt is követeli Katartól, hogy mérsékelje diplomáciai kapcsolatait Iránnal, zárja be az al-Dzsazíra televíziót, és vessen véget terrorista csoportok támogatásának.