Gumilövedékkel oszlatták szét a meleg büszkeség napi menetet Isztambulban

Vágólapra másolva!
Gumilövedékekkel oszlatta szét vasárnap a török rendőrség az előző nap a hatóságok által betiltott meleg büszkeség napi menetet az isztambuli belvárosban lévő Taksim téren.
Vágólapra másolva!

Kis csoportok gyűltek össze az LGBTI (leszbikusok, melegek, bi-, transz- és interszexuálisok) meleg büszkeség napi menetére a hatósági tiltás ellenére, a helyszínre vezényelt rendőrök többen voltak, mint a tüntetők.

A rendőrség gumilövedékeket lőtt ki mintegy 40 tünetőre - jelentette az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója.

Betiltották, mégsem mondták le

A szervezők korábban közölték, hogy megtartják az immár harmadik éve betiltott rendezvényt, amely vasárnap egybeesett a ramadán muzulmán böjti hónap végét jelző íd al-fitr ünnep első napjával.
Konzervatív és szélsőjobboldali csoportok fenyegetései hatására

a hatóságok a közrend és a turisták védelmére hivatkozva szombaton betiltották a menetet.

A 2014. évi meleg büszkeség napi meneten tízezrek vettek részt, ez volt a legjelentősebb LGBTI-rendezvény a Közép-Keleten. 2015-ben az LGBTI szövetség szerint a hatóságok a ramadánnal való egybeeséssel indokolták a betiltást. 2016-ban, amikor az Iszlám Állam terrorszervezetnek, illetve a kurd szakadároknak tulajdonított számos merénylet sújtotta az országot, a hatóságok a biztonságra hivatkoztak.

A korábbi években a meleg büszkeség napi menetek incidensek nélkül zajlottak.

Törökországban a homoszexualitást a törvény nem bünteti, de a homofóbia széles körben elterjedt.