Újabb bizonyíték, hogy oroszok is harcolnak Kelet-Ukrajnában

Vágólapra másolva!
Ukrán katonák semlegesítettek egy szakadár diverziós felderítő csoportot a Donyec-medencei konfliktusövezetben, az összecsapásban a támadók közül kettőt megöltek, köztük egy orosz állampolgárt, négyet fogságba ejtettek, köztük szintén egy orosz állampolgárt - közölte a kijevi hadműveleti parancsnokság.
Vágólapra másolva!

A Facebookon közzétett jelentés szerint

az összecsapásban meghalt orosz fegyveres a csoport parancsnoka volt,

az oroszországi Kirov városában született. A fogságba ejtettek között is van egy másik orosz állampolgár, aki a délnyugat-oroszországi altaji területről származik.

A művelet során két-két darab Kalasnyikov gépkarabélyt, golyószórót és mesterlövészpuskát, valamint egy RPG gránátvetőt foglaltak le.

A parancsnoksági jelentés szerint a szombattól érvényben lévő, úgynevezett aratási tűzszünet első napján ugyan érzékelhetően csökkent az oroszok által támogatott szakadárok támadásainak intenzitása, az elmúlt napon mégis két ukrán katona halálát okozták.

Az elmúlt 24 óra alatt a szakadárok 26-szor nyitottak tüzet ukrán katonák állásaira.

A frontvonal északi szakaszán Luhanszk térségében a legsúlyosabb a helyzet, ahol 11-szer lőttek a szakadárok, és a minszki egyezményekben tiltott 120 milliméteres aknavetőket is bevetettek.

A donyecki szakadárok hírügynöksége, a DAN vasárnap az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság "parancsnokságára" hivatkozva azt közölte, hogy az elmúlt 24 órában az ukrán fegyveres erők 19-szer sértették meg a tűzszünetet a megyében. A másik szakadár terület, a Luhanszki Népköztársaság "népi milíciája" vasárnap reggel arról számolt be, hogy egy nap alatt az ukrán hadsereg hétszer sértette meg a fegyvernyugvást a megyében húzódó frontvonal mentén. Áldozatokról egyik szakadár "népköztársaságból" sem érkezett hír.

A fegyveres konfliktus békés rendezésére létrehozott háromoldalú - Ukrajna, Oroszország és az EBESZ képviselőiből álló - minszki összekötő csoport szerdán tartott ülésén támogatásáról biztosította a fegyverszünet életbe léptetését június 24-től augusztus 31-ig annak érdekében, hogy az aratást elvégezhessék Donyeck és Luhanszk - azaz a két, harcok sújtotta - megyében.