Izrael új védelmi kerítést épít a libanoni határnál

Határ kerítés fal
Abu Disz, 2004. július 21. Az Izrael által épített, 8 méter magas biztonsági fal Kelet-Jeruzsálem és Abu Disz között húzódó szakasza 2004. július 21-én. Izrael visszautasította az ENSZ nem kötelező érvényű határozatát, amely – a hágai Nemzetközi Bíróság döntéséhez hasonlóan – kimondja, hogy a védőkerítés ellentétes a nemzetközi joggal és le kell bontani. A védőkerítésnek az izraeli kormány szerint az a célja, hogy megakadályozza a palesztin öngyilkos merénylők behatolását izraeli területre. A palesztinok tiltakoznak a kerítés építése ellen, amelynek nyomvonala egyes szakaszokon mélyen benyúlik Ciszjordániába. (MTI/EPA/Jim Hollander)
Vágólapra másolva!
Izrael egy új, magasabb és erősebb kerítést épít a jövő hónapban az északi, libanoni határnál. A kerítés védelmet nyújthat 22 kisvárosnak a Hezbollah fenyegetésétől. 
Vágólapra másolva!

Az új kerítés vonala nem tér majd el az ENSZ által elismert nemzetközi határtól, amelyet Izrael dél-libanoni kivonulása után 2000-ben határoztak meg.

A kerítés felépítésén a védelmi minisztérium műszaki egységei dolgoznak majd, amire 123 millió sékelt, azaz 10 milliárd forintot szánnak. 2000-ben. a libanoni kivonulás után épült fel az első kerítés, a nyolcvanegy kilométer hosszan tartó határon, de azt ma már elavultnak és alacsonynak tartanak.

A kerítés izraeli oldalán mindössze 22 település nyúlik el. Izrael úgy határozott, hogy a városok védelme érdekében az érintett és veszélyeztetett pontokon kezdenek hozzá az építkezéshez.

Abu Disz, 2004. Az Izrael által épített, 8 méter magas biztonsági fal Kelet-Jeruzsálem és Abu Disz között húzódó szakasza Forrás: MTI/Jim Hollander

Ahol az izraeli oldalon települések vannak, ott a túloldalról esetleg tüzet nyitó mesterlövészek és a vállról indítható rakéták elleni védekezés keretében hét méter magas betonfal és szögesdrót is el fogja választani Izraelt Libanontól.

A libanoni, síita Hezbollah Izrael szerint a Dél-Libanonban állomásozó ENSZ katonák jelenléte ellenére foglaltak el állásokat a határ túloldalán, és az Izrael attól tart, hogy

kiprovokálják majd az összecsapásokat.