Az amerikai képviselőház megerősítette a NATO kölcsönös védelmi garanciáját

Vágólapra másolva!
Az amerikai képviselőház csaknem egyhangú szavazással megerősítette kedden a NATO kölcsönös védelmi garanciáját, amelynek értelmében az észak-atlanti szövetség valamennyi tagja védelmet nyújt a másiknak, bármelyiket is érje támadás. A voksolásra azt követően kerítettek sor, hogy kétségek merültek fel Donald Trump elnök garanciát érintő elkötelezettségét illetően.
Vágólapra másolva!

A 423:4 arányú igenlő szavazattal elfogadott határozat a szövege szerint "ünnepélyesen megerősítette" az Egyesült Államok változatlan elkötelezettségét a NATO kölcsönös segítségnyújtást rögzítő 5. cikkelye iránt.

A határozat egyúttal felszólítja valamennyi NATO-tagországot, hogy

2024-ig bruttó nemzeti össztermékének (GDP) legalább két százalékára növelje védelmi kiadásait.

A voksolás után Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke közleményt jelentetett meg. Ebben hangsúlyozta: napjainkban, amikor mi és partnereink különböző fenyegetésekkel nézünk szembe szerte a világban,

A Donald Trump NATO iránti elkötelezettségével kapcsolatban többször is kétségek merültek fel. A leghangsúlyosabban idén májusban, a NATO brüsszeli csúcsértekezletén, amikor az amerikai elnök csupán a védelmi kiadások növelésének szükségesséről beszélt, s nem ejtett szót a katonai szervezet alapokmányában rögzített kölcsönös védelem elvéről.