Brüsszelben 2030-ra többségbe kerülhetnek a muszlimok

2017.06.28. 16:08

A brüsszeli muszlim válaszadók 52 százaléka véli úgy, hogy a terrorizmus legyőzése érdekében az iszlám átfogó reformjára lenne szükség, amely megszabadítaná azt a jelenleg uralkodó dogmatikus olvasattól, ám 29 százalék tagadja, hogy szükség lenne reformra - derült ki a A Migrációkutató Intézet „Az integráció tesztje Brüsszelben" címmel megjelent elemzéséből.

A Migrációkutató Intézet „Az integráció tesztje Brüsszelben" címmel megjelent elemzésében a belgiumi, de főként a brüsszeli muszlimok integrációs tendenciáit vizsgálja egy januári felmérés eredményeire építve. Mint az uniós intézmények és a NATO székhelye Brüsszel, stratégiai jelentőségű város, amelyben a jelenlegi becslések szerint a muszlimok 2030-ra várhatóan többségbe kerülnek. 

2030-ra a muszlimok lesznek többségben BrüsszelbenForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Winfried Rothermel

Az elemzés – mely többek között a Belgiumban élő muszlimok hétköznapjait, a nyugati életmódhoz és kultúrához, illetve a saját hagyományaikhoz és vallásgyakorlatukhoz való viszonyulását értelmezi – lényeges megállapítása, hogy szakadék van az európai muszlim közösségek csendes többsége (kétharmad) és aktív kisebbsége között.

A csendes többség szívesen látna egy olyan iszlám-értelmezést, amely lehetővé tenné, hogy jobban beilleszkedjenek az európai társadalmakba, illetve egy, a társadalmi kérdésekről – beleértve az etikát és az értékeket – folytatott párbeszédet a muszlimok és a nem muszlimok között. Az előző csoporttal szemben viszont van egy aktív kisebbség, akik szilárdan hisznek a kulturális és társadalmi elkülönülésben és a konfrontációban. Bár ennél jóval nagyobb gondot jelent az e jelenséggel szemben tanúsított passzivitás a csendes többség részéről.

52 százalék szerint jelentős refomra szorul az iszlámForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Winfried Rothermel

A többség-kisebbség ellentétet az is jól illusztrálja továbbá, hogy a muszlimok 91 százaléka határozottan elítéli a terrorcselekményeket, a fennmaradó 9 százalék viszont bizonytalan, vagy helyesli a támadásokat. A válaszadók 52 százaléka véli úgy, hogy a terrorizmus legyőzése érdekében az iszlám átfogó reformjára lenne szükség, amely megszabadítaná a jelenleg uralkodó dogmatikus olvasatától, ám 29 százalék tagadja, hogy szükség lenne reformra.Az elemzés kísérlet annak a mostanra Európa-szerte egyre inkább erősödő álláspontnak az igazolására is, miszerint az eddigi európai integrációs intézkedések elégtelennek és tévesnek bizonyultak, amennyiben inkább az önkéntes elkülönülés feltételeit teremtették meg a tényleges beilleszkedés helyett. Ezért az újabb, hasonló civilizációs körből érkező, alacsony integrációs potenciállal rendelkező csoportok befogadására vonatkozó minden uniós és tagállami politikát sürgősen felül kell vizsgálni.

A teljes elemzés elérhető a Migrációkutató Intézet weboldalán.