Meghalt Simone Veil

men08015 donne politiche francesi Fotografia Annees 1970 - Annees 70 - Annees soixante-dix CLOSE-UP women politicians Novecento Seventies French politicians politica politici politici Francesi donna politica people POLITICS single 20 20e 20eme XX XXe XXem
French politician Simone Veil (1979) / La donna politica francese Simone Veil (1979) - ©Marcello Mencarini/Leemage
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament egykori elnöke, a holokauszttúlélő francia miniszter 89 éves korában halt meg.
Vágólapra másolva!

Simone Veil Franciaország tiszteletben álló politikusa volt. A holokauszt túlélőjeként pályafutása kezdetétől fogva meggyőződéses európai, a második világháborúban a zsidókat mentő francia Igazak szerepe elismerésének kezdeményezője és a franciaországi Soá Emlékalapítvány elnöke volt.

Simone Veil 1979-ben Forrás: leemage/©Marcello Mencarini/Leemage/Marcello Mencarini

Simone Veil még egészségügyi miniszterként

legalizálta Franciaországban az abortuszt,

óriási parlamenti vitát követően.

Egészségügyi állapota miatt az utóbbi években háttérbe húzódott, egyébként 1970-től meghatározó, karizmatikus politikusként tartották számon.

Emmanuel Macron francia államfő a Twitteren fejezte ki részvétét Simone Veil családjának, és azt kívánta, hogy „a példája inspirálja honfitársait, akik a legjobbat meríthetik Franciaországból” a politikus élete alapján.

A politikus Simone Jacob néven született,

1944-ben deportálták Auschwitzba szüleivel és húgával.

Mindkét szülőjüket elveszítették. A háború után jogi és politikaelméleti tanulmányokat folytatott, majd bíró és köztisztviselő lett. Az 1970-es években a jobboldalon kapcsolódott be a politikába, és

harminc éven át a francia és európai politika népszerű személyisége maradt.

1979 és 1982 között az Európai Parlament elnöke volt, 1995-ig többször töltött be miniszteri posztot a francia kormányokban, majd 1998-tól 2007-ig az Alkotmánytanács tagja volt, 2010-ben pedig tagjai közé választotta a Francia Akadémia.

Simone Veilről hamarosan hosszabban is írunk.