Gutaütést kapott a kolumbiai lázadóvezér

Vágólapra másolva!
Szélütést kapott vasárnap a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők nevű, legnagyobb kolumbiai gerillaszervezet vezetője, a lázadóvezért intenzív osztályon ápolják.
Vágólapra másolva!

A Timochenko ragadványnevén ismert Rodrigo Londono helyi idő szerint vasárnap este jelentkezett a kelet-kolumbiai Villavicencio város egyik kórházában. Orvosok arról tájékoztatták a sajtót, hogy a lázadóvezér beszéde elmosódott volt, és zsibbadt a karja. Az átmeneti agyérelzáródás okozta panaszok 90 százalékban már elmúltak, de elővigyázatosságból az intenzív osztályon kell maradnia. Amennyiben nem lépnek fel szövődmények,

egy-két napon belül hazaengedik

- mondták.

Az ENSZ alig hat napja, a múlt kedden jelentette be, hogy a kolumbiai kormánnyal kötött békemegállapodással összhangban a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szinte maradéktalanul beszolgáltatta fegyvereit:

6803 gerillája 7132 fegyvert adott le.

Timochenko ebből az alkalomból úgy nyilatkozott: "ezzel a nappal nem ér véget a FARC működése, valójában az 53 éves fegyveres felkelésünknek vetünk véget. Törvényes és demokratikus mozgalomként folytatjuk, amely kizárólag legális, fegyvertelen és békés úton fejti ki ideológiai, politikai, szervezeti és propagandatevékenységét".

A mintegy 50 évig tartó konfliktusban a hivatalos becslések szerint több mint 260 ezren haltak meg, 60 ezren sebesültek meg és 6,9 millióan menekültek el otthonukból. Ennek a félévszázados kilátástalan küzdelemnek vetett véget a kormány és a FARC között másodszori "nekifutásra" született tavaly novemberi békemegállapodás.

Az ötvenes éveiben járó Timochenkónak a közelmúltban már voltak komoly egészségügyi problémái, amelyek részben azzal hozhatók összefüggésbe, hogy

viszontagságos életet élt a dzsungelben.

A FARC nemrégiben erősítette meg, hogy két évvel ezelőtt, a Kubában zajló béketárgyalások idején szívrohamot kapott, majd a békemegállapodás aláírása után, az év elején is voltak gondok, kezelést kapott az egészségügyi ellátásáról híres szigetországban.