Hét pontban reformálná meg az uniót az osztrák kancellár

Christian Kern
Picture taken on January 31, 2014 shows the CEO of the Austrian Federal Railways (ÖBB) Christian Kern during a press conference in Vienna. Signs grew on May 12, 2016 that Austria's Social Democrats (SPOe) will pick as chancellor the head of the national rail company, Christian Kern, following Werner Faymann's resignation. / AFP PHOTO / APA / HANS KLAUS TECHT / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Hét pontban reformálná meg az uniót Christian Kern osztrák kancellár
Vágólapra másolva!

Hét pontban reformálná meg az uniót Christian Kern osztrák kancellár, aki egy bécsi vitaesten többek között a monetáris unió, és a méltányos adóztatás megvalósítását, a bér- és szociális dömping elleni küzdelmet, valamint a migráció terheinek elosztását említette.

Kern beszédében elsősorban az unió átalakítását szorgalmazta,

főként a gazdasági és valutaunió megvalósítását, valamint az uniós államok adópolitikájának koordinálását.

Kiállt a méltányos adóztatás mellett, és az adóparadicsomok, valamint a nagyvállalatoknak biztosított kedvezmények ellen foglalt állást.

Negyedik pontként azt szorgalmazta, hogy az uniós államokban egymáshoz hasonlatos jóléti szint valósuljon meg. Ötödik és hatodik javaslatként az igazságos kereskedelmi politika, valamint az európai értékek védelme mellett állt ki.

A kancellár rövid távú megoldásként utolsóként említette a külső határok határozott védelmét és a menekültútvonalak ellenőrzését.

Kern az uniót az eredeti valójához vezetné vissza. Mint fogalmazott: meg kell újítani a biztonság és a jólét ígéretét.

Kern szerint egy régiónak sem sikerült a demokráciát, a gazdasági dinamikát és a szociális igazságosságot olyan sikeresen egyesítenie, mint Európának. A kancellár úgy vélte: a jelen generáció feladata, hogy ezt az egyedülálló társadalmi modellt a megváltozott globális feltételek között kiápítse és továbbfejlessze. Minderre szerinte a legnagyobb fenyegetést a politikai egoizmus jelenti.

Christian Kern Forrás: AFP/Hans Klaus Techt