Iszlám óvodákról vitáznak Ausztriában

Vágólapra másolva!
Ausztriában kirobbant a vita az iszlám óvodákról készülő tanulmányról, állítólag a megrendelő külügyi és integrációs tárca politikai célokkal manipulálta a tanulmányban leírtakat.
Vágólapra másolva!

A Bécsi Egyetem iszlám vallástudományi intézetének professzora, Ednan Aslan készített átfogó tanulmányt az ausztriai iszlám óvodákról.

Az egyik osztrák lap szerint Aslan tanulmányát a külügyminisztérium átírta. A korrektúra 900 változtatást tartalmaz. A módosítások egy részét nyilvánosságra is hozták, melynek többségében csak nyelvtani változtatások vannak, de 35 tartalmat is érint.

A pedagógusokra vonatkozó részt teljesen átírták. Az átírások miatt pedig megkérőjelezték Aslan lojalitását és tudományosságát.

A külügyi és integrációs minisztérium a vádakat elutasította és azt állította, hogy a változtatásokat a szerzővel kötött megállapodás alapján végezték el. A változtatásokra pedig a minőségi előírások miatt volt szükség. A szerző megerősítette, hogy az ő személyes kérésére készült el a korrektúra.

Az osztrák néppárt szerint ez az egész csak azt a célt szolgálja, hogy a bécsi iszlám óvodák problémáját elfedjék. Az osztrák kormányfő és a kancellár is kiállt Sebastian Kurz külügyminiszter és a módosítások mellett.

Ednan Aslan tanulmánya szerint Bécsben 150 iszlám óvoda működik, 450 óvodai csoport és mintegy tízezer gyerek lehet érintett az ügyben.