Összeharapta a taxisofőrt a tomboló csodaképviselőnő

Laetitia Avia francia parlamenti képviselőnő
Laetitia Avia, a lawyer invested by La République En Marche party (REM) for the legislative campaign, campaigns for the upcoming parliamentary elections (Elections Legislatives) in the French capital Paris on May 18, 2017. "Hello. I'm Emmanuel Macron's candidate for the parliamentary election," lawyer Laetitia Avia, one of around 200 political rookies running on the president's slate, says as she sweeps through a Paris market handing out leaflets promising "democratic renewal". / AFP PHOTO / Thomas Samson
Vágólapra másolva!
Laetitia Avia 31 éves jogásznőt kedden egész Franciaország megismerte. A Nemzetgyűlésben Macron elnök miniszterelnöke, Edouard Philippe tartott parlamentindító beszédet, és többször szóba hozott egy csodálatos nőt, aki hihetetlen nehéz sorból verekedte fel magát, hogy idáig jusson, az egyik legnehezebb, Párizs környéki régióból származik (ez igaz, Seine-Saint-Denis), az apja sofőr volt, az anyja ápolónő. Nagyszülei afrikai migránsok, ő egyébként egyike az első afrikai származású francia parlamenti képviselőknek.
Vágólapra másolva!

Laetitia Aviát szerdán egy másik oldaláról ismerte meg Franciaország. A Le Canard echainé című, francia szatirikus politikai hetilap arról írt, hogy az előző héten a képviselőnő dührohamot kapott egy taxiban. Nem volt nála egyetlen fillér sem, viszont a taxiban nem lehetett bankkártyával fizetni. (A párizsi taxik túlnyomó részében nincs is kártyaleolvasó, az a ritka, ha van, azaz, a képviselőnőt különösebb meglepetés nem érhette.) Ráadásul nagyon kicsi összegről volt szó, 12 euróról. A taxisofőr azt mondta, hogy elviszi ingyen egy bankautomatához, és vegyen ki pénzt. Erre a képviselőnő valamiért nem volt hajlandó, majd minden előzmény nélkül beleharapott a taxisofőr vállába. A taxisofőr erre bezárta a kocsit és kihívta a rendőröket.

Laetitia Avia Forrás: AFP/Thomas Samson

A rendőrök szerint a képviselőnő velük is tombolt, fenyegetőzött, és erősen hangsúlyozta, hogy mint képviselőnő sok mindent el tud intézni.

Azt viszont elismerte, hogy összeharapta a taxisofőrt.

A vita végül a rendőrségen fejeződött be. Miután a Le canard enchainé megírta a botrányt, a BFM TV-nek a képviselőnő már nem ismerte el a harapást, csak hogy rángatta a sofőrt, és szerinte a sofőr fogságba ejtette.

Laetitia Avia Párizs nyolcadik választókörzetében 64%-ot szerzett és lett képviselő, a jobbközép (LR) politikusát előzte meg. Egyébként nagyon régen ismeri Macront, ahogy kijött az egyetemről, tehát 22 éves kora óta. A baloldalhoz közeli Le Nouvel Observateur-nek nemrégen arról dicsekedett, hogy legelsőként csatlakozott Macron mozgalmához.

A bukott szocialista gazdasági miniszter, a nemrégen megválasztott, magát centristának valló Emmanuel Macron büszke volt arra, hogy csomó olyan képviselője jutott a parlamentbe, aki teljesen civil, sohasem politizált. Akkor még nyilván nem gondolta, amikor erről áradozott, hogy később mennyi gondja lesz a politika világában járatlan, amatőr embereivel. Egyikükről

az derült ki, hogy offshore-paradicsomokban tartja a pénzét, egy másik titkos jósnő, ráadásul adócsaló, egy harmadik pedig brutális feleségverő.

Laetitia Aviából pedig, egy ország elé állított példaképből egy nap alatt a nevetséges, agresszív, öntelt politikusnő jelképe lett.