Trump: A társadalmi élet középpontjában a családnak kell állnia

TRUMP, Donald
Varsó, 2017. július 6. Donald Trump amerikai elnök beszédet mond
Vágólapra másolva!
A katonai biztonság, az energiabiztonság, valamint a migrációval, a klímaváltozással és a terrorizmussal összefüggő biztonsági kérdéseket vitatták meg a közép-európai országok vezetői a varsói Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón, amelyen közös üzleti fórum létrehozásáról fogadtak el nyilatkozatot, s amelyen vendégként az amerikai elnök is részt vett. Donald Trump felhívta a figyelmet a terrorizmus elleni harcra. Amit Trump mondott, az nagyban egyezett azzal, amiről Orbán Viktor magyar miniszterelnök szokott beszélni.
Vágólapra másolva!

A kezdeményezésben érintett 12 kelet-, illetve közép-európai ország (Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Litvánia, Lettország, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia) államfője találkozott Varsóban.

Különleges figyelem kísérte Donald Trump beszédét, hiszen az elnöknek ez volt az első jelentős programjellegű és politikai fellépése Kelet-Közép-Európában. "Hűek maradunk a Washingtoni Szerződés kollektív védelemről szóló 5. cikkelyének betartásához" - hangsúlyozta a varsói Krasinski téren elmondott, a lengyel néphez intézett beszédében. Méltatta Lengyelország történelmi érdemeit. Megköszönte Lengyelországnak, hogy nagylelkűen fogadták az amerikai katonákat az országban.

Közösen a terrorizmus ellen - Orbán is ezt mondja

Az amerikai elnök szerint közösen kell fellépni a terrorizmus, a terroristák hálózatai, finanszírozóik és ideológiáik támogatói ellen. Hangsúlyozta: "a közös ellenségeink ellen, a civilizációnk védelmében együtt kell harcolnunk". Szorgalmazta: minden NATO-tagállam eleget kell tegyen pénzügyi kötelezettségeinek, "Európának többet kell tennie".

Trump szerint a társadalmi élet középpontjában a családnak, nem pedig a kormánynak és a bürokráciának kell állnia.

Szerinte ez fűzi össze szövetségesként a lengyel és az amerikai népet, az egész civilizációt. Trump felszólította Oroszországot, hogy állítsa le az Ukrajna "és más országok" destabilizációjára irányuló lépéseket.

Donald Trump amerikai elnök beszédet mond a varsói Krasinski téren Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az amerikai elnök beszédébn elhangzott főbb gondolatok egyébként gyakorlatilag teljesen megegyeznek azzal, amiről Orbán Viktor magyar miniszterelnök szokott beszélni.

Határvédelem

A találkozón történteket Áder János államfő foglalta össze a közmédiának. Elmondta: szó volt a katonai biztonságról, amelynek fedezete a transzatlanti együttműködés, ami lényegében a NATO-n belüli együttműködést jelenti és amely mellett az amerikai elnök ma Varsóban "látványosan elkötelezte magát".

Beszéltek az energetikai együttműködésről, amelynek fedezete az Európai Unió és a Varsóban megjelent 12 ország egyre szorosabb kooperációja - közölte. Mint mondta, a migrációval kapcsolatos biztonsági kérdéseket is megvitatták,

ezek legfontosabb záloga a közös európai határok megvédése,

és úgy tűnik, ebben egyre több uniós tagállam egyetért.

Moszkvából Trump beszédére érkezett reagálás a nap folyamán. A Kreml nem ért egyet Donald Trump amerikai elnökkel abban, hogy Oroszország destabilizáló ország - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.