Már több mint 500 halottja van a Fülöp-szigeteki harcoknak

Vágólapra másolva!
Már 510 halottja van az Iszlám Állammal szövetséges fegyveresek és a kormánycsapatok közötti harcoknak a Fülöp-szigetek déli részén fekvő Marawiban.
Vágólapra másolva!

Restituto Padilla dandártábornok, a hadsereg szóvivője azt mondta, hogy eddig

mintegy 380 lázadót öltek meg, de meghalt 90 katona és 39 civil is.

Marawiban és környékén hetedik hete folyik a harc az Iszlám Állammal szövetséges helyi fegyveresek (a Maute-csoport) és a kormányerők között. A lázadók azt követően foglalták el a várost, hogy a kormányerők megpróbálták elfogni az Iszlám Állam helyi "emírjét", Isnilon Hapilont, sikertelenül. Rodrigo Duterte elnök májusban szükségállapotot hirdetett Mindanao szigetén, ennek hatálya tíz nap múlva lejár.

A keddi bejelentéssel egy időben Delfin Lorenzana védelmi miniszter tagadta azokat a helyi médiahíreket, amelyek szerint a konfliktusban már legalább kétezer civil halt meg. Szerinte az ellenőrizetlen hírek riadalmat, pánikot és bizonytalanságot kelthetnek.

– mondta Lorenzana.

A miniszter egyben csillapítani igyekezett azokat a félelmeket, amelyeket egyes parlamenti képviselők kezdeményezése keltett a szükségállapot ötéves meghosszabbításáról. Mint mondta, Duterte elnöknek a hadsereg főparancsnokaként bevezetett rendkívüli intézkedését, a szükségállapotot csak akkor kell alkalmazni, ha az ország nemzetbiztonsági körülményei megkövetelik.