Megint azt mondják, hogy meghalt az Iszlám Állam vezetője

ISLAMIST JIHADIST FUNDAMENTALIST TERRORIST MOVEMENT HORIZONTAL SPEECH MOSQUE BLACK FLAG ISLAMIC 14 by al-Furqan Media allegedly Abu Bakr al-Baghdadi
An image grab taken from a propaganda video released on July 5, 2014 by al-Furqan Media allegedly shows the leader of the Islamic State (IS) jihadist group, Abu Bakr al-Baghdadi, aka Caliph Ibrahim, adressing Muslim worshippers at a mosque in the militant-held northern Iraqi city of Mosul. Baghdadi, who on June 29 proclaimed a "caliphate" straddling Syria and Iraq, purportedly ordered all Muslims to obey him in the video released on social media. AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA == RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / AL-FURQAN MEDIA " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED ==
Vágólapra másolva!
Az Emberi Jogok Szíria Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szíriai ellenzéki szervezet kedden közölte a Reuters hírügynökséggel: „megerősített információja” van arról, hogy meghalt Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője. Az amerikaiak nem erősítik meg a terrorszervezet vezetőjének halálát.
Vágólapra másolva!

Rami Abdul-Rahman, az OSDH elnöke azt mondta: értesülésük az Iszlám Állam más vezetőitől - köztük egy legfelsőbb szintű elöljárótól - származik a kelet-szíriai Deir-ez-Zór térségéből. Hozzátette: azt nem tudják, hogy Bagdadi pontosan mikor halt meg.

Többször keltették már Bagdadi halálhírét

A Reuters kiemelte, hogy maga sem tudja ellenőrizni az információ hitelességét, és korábban már többször keltették Bagdadi halálhírét, amelyet azonban soha nem sikerült megerősíteni.

Legutóbb májusban Oroszország jelentette be, hogy egy légicsapás során megölték az terroristavezért, de később ezt sem sikerült megerősíteni.

Abu Bakr al-Bagdadi Forrás: AFP/Ho/Al-Furqan Media

Bagdadi egyetlen egyszer jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor három éve Moszulban bejelentette a kalifátus megalakulását.

Iraki és kurd tisztségviselők mindeddig nem erősítették meg Bagdadi halálhírét, és az amerikai védelmi minisztérium is csak annyit közölt: nincs olyan információja, amely alátámasztaná az OSDH közlését. A terrorszervezet honlapjain és közösségimédia-oldalain sem jelent még meg semmi a vezető halálával kapcsolatban.

Nem erősítette meg az Iszlám Állam terrorszervezet elleni koalíció katonai erőit vezető Stephen Townsend amerikai altábornagy sem a hírt.

Az Irakban tartózkodó altábornagy, aki videofelvételen beszélt erről újságíróknak, mindazonáltal hangsúlyozta, arról sincs megbízható információ, hogy a terrorista vezér életben lenne.

Az altábornagy hangúlyozta: "minden segítőkész jelentés ellenére sem tudom sem megerősíteni, semp edig cáfolni, hogy al-Bagdadi életben van vagy halott. Hadd mondjak csak annyit, leghőbb reményem az, hogy ez utóbbi hír legyen igaz".