Kilenc és fél év börtönre ítélték a volt brazil államfőt

LULA DA SILVA, Luiz Inácio
Luiz Inácio Lula da Silva érkezik támogatóival a dél-brazíliai Curitiba város bíróságára
Vágólapra másolva!
Kilenc és fél év börtönre ítélték a volt brazil államfőt korrupció és pénzmosás vádjával
Vágólapra másolva!

Kilenc és fél év börtönbüntetésre ítélte első fokon egy bíróság Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil államfőt. A 2014-ben indított Lava Jató (Autómosó) fedőnéven elhiresült nyomozás kiterjedt korrupciós hálózatot tárt fel, és ezzel hatalmas botrányt váltott ki Brazíliában: kiderült ugyanis, hogy számos - köztük az Odebrecht nevű - építőipari cég fizetett kenőpénzeket politikai pártoknak és befolyásos politikusoknak a Petrobras olajipari óriáscég versenytárgyalásainak megnyerése érdekében.

A volt elnököt is korrupció és pénzmosás vádjával ítélték el, a bíróság ugyanis bizonyítva látta, hogy vesztegetési ügyletekből húzott hasznot a részben állami tulajdonban lévő Petrobras olajipari óriásvállalat közvetítésével, és luxusingatlanokra is szert tett.

A volt elnök állítólag 1,1 millió dollárnak megfelelő kenőpénzt kapott közvetett formában, például a Sao Paulo államban található Guarujá fürdőhelyen lévő lakása felújítása révén. A volt államfő a bírósági döntés ellenére jelöltetheti magát a 2018-ban esedékes általános választásokra, ugyanis ettől csak abban az esetben tiltja el őt a törvény, ha az ítéletet másodfokon megerősítik.

Luiz Inácio Lula da Silva Forrás: MTI/EPA/EFE/Fernando Bizerra Jr.