Gázturbinák érkezhettek a Krím félszigetre

Vágólapra másolva!
Újabb két gázturbinát szállítottak az orosz ellenőrzés alatt álló Krím félszigeten található Feodoszija kikötőjébe - jelentette a Reuters hírügynökség csütörtökön szemtanúkra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Egyelőre nem lehet megállapítani, hogy ezeket a turbinákat is a német Siemens vállalat gyártotta-e, mint két másikat, amelyek korábban szintén a félszigeten kötöttek ki.

Formájuk és paramétereik alapján mindenesetre hasonlítanak azokra

- írta a brit hírügynökség. Ha bebizonyosodna, hogy német gyártmányú berendezésekről van szó, az sértené az Oroszország elleni uniós szankciókat.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő csütörtökön azt állította, hogy a Krímbe szállított eszközök orosz gyártmányúak.

A Siemens beperelte az orosz céget

A Siemens német elektronikai vállalat a héten közölte, hogy szerintük a Tyehnopromekszport cégnek eladott négy turbinája közül legalább kettő a Krím félszigeten kötött ki - tudomása és jóváhagyása nélkül.

A villamos erőművekben használt gázturbinák eredeti úti célja Dél-Oroszország volt.

A Siemens kedden pert indított a Tyehnopromekszport ellen, és azt követelte, hogy szállítsa vissza a turbinákat eredeti, tamani célállomásukra - mondta el Wolfram Trost szóvivő. A Krím félszigettől mindössze 10 kilométerre keletre fekvő Tamant nem sújtják európai büntetőintézkedések.

Oroszország két erőművet épít a Krím félszigeten,

egyet Szevasztopolban és egyet Szimferopolban. Ukrajna elvágta a félszigetet az áramforrásoktól azután, hogy az orosz kézre került. Vlagyimir Putyin orosz elnök tavaly stabil áramellátást ígért a helyi lakosoknak.