Szíriai bűnözői módszerekkel háborúznak a rendőrök ellen Franciaországban

French Police Break Fuel Depot Blockade NurPhoto Social Issue protest DEMONSTRATION May 25 2016 25th May 2016 Police Break Fuel BLOCKADE French Police Blockade Human Interest Labour Strike Depot France Labor Strike Reforms Fire Riot Police SQUARE FORMAT
Riot police prepare to intervene to disperse refinery worker holding a blockade of the oil depot of Douchy-Les-Mines to protest against the government's proposed labour reforms, on May 25, 2016. Refinery workers stepped up strikes that threaten to paralyse France weeks ahead of the Euro 2016 tournament as the government moved to break their blockades, escalating a three-month tug-of-war over labour reforms. (Photo by Julien Pitinome/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Kivételesen kegyetlen és aljas módszerrel harcolnak a rendőrök ellen Franciaországban a külvárosokban élő bűnözők. Ami teljesen új: nem egy tényleges konfliktus alakul át rendőrök elleni támadássá, hanem a cél eleve a rendőrök elleni harc. Valamilyen trükkel a bűnözők egyszerűen odacsalják a rendőröket, hogy aztán meg tudják őket támadni. Az elmúlt másfél hónapban hat ilyen támadás volt. És ami szintén megdöbbentő: összesen csak két - nyugodtan mondható - terroristát tudtak elfogni. A hat támadásban egyébként legalább száz bűnöző vett részt.
Vágólapra másolva!

Az egyik francia rendőrségi honlap számolt be arról, hogy a hét elején Roubaix-ben, ahogy írták, az Irakban és a Szíriában szokásos módon támadtak meg rendőröket. Ott úgy szoktak harcolni a - hivatalos kifejezéssel - rendfenntartók ellen, hogy valahol ásnak egy nagy lyukat, beledobálnak éghető holmikat, majd meggyújták. A rendőrök vagy katonák megérkeznek, a három-négy gyújtogató fiatal felugrik a motorjára vagy beülnek a kocsijukba,

a rendőrök követik őket, majd egy elhagyatott helyen tízen-húszan várják a rendőröket és megtámadják őket. Szíriában általában meg is ölik a rendőröket.

Franciaországban - a rendőrök szakszervezetek véleménye szerint: legalábbis egyelőre - nem.

Forrás: AFP/Philippe Huguen

Különösebb visszhangot nem váltott ki, de a roubaix-i támadás előtt öt hasonló volt. Az első május 22-én, Dijonban. Éppen a helyiek és a migránsok közötti együttélést ünnepelték, amikor az utcabál végén egy motoros csalt el rendőröket. Kövekkel dobálták meg őket, azok meg elmenekültek.

Május 28-án, Grenoble-ban szintén rendőröket csaltak el és köveztek meg. Akkor sem tudtak senki elfogni. A dijoni támadásról csak a helyi újság számolt be, a grenoble-iról a France 3 közszolgálati televízió is.

Június 6-án Valence-ban

kifejezetten fel akarták gyújtani a rendőröket.

Valóságos zavargás volt a város úgynevezett ZSP részén (így rövidítik a külvárosok különösen veszélyes részét, ahol óriási a munkanélküliség, nagy a bűnözés, rossz a közbiztonság). Hajnali 3-ig tartott a háború a rendőrökkel, sok kocsit is felgyújtottak. A Le Dauphine libéré beszámolója szerint senkit nem tudtak elfogni. Ott sem.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Federico Gambarini

Június 10-én Clermont-Ferrand-ban szemetesek gyújtottak fel, a Notre quotidien nevű helyi újság szerint teljesen egyértelműen az volt a bűnözők célja, hogy a rendőröket odacsalják, majd kövekkel megdobálják. Egy 41 éves tűzoltó súlyosan megsérült. Itt sem tudtak senkit elfogni a rendőrök.

Június 21-én Courcouronnes-ban egy régi kórházépület előtt gyújtogattak, majd amint megjöttek a rendőrök, üvegekkel dobálták őket. Itt el tudtak fogni a Le Parisien szerint két fiatalt.

Illusztráció Forrás: NurPhoto/Julien Pitinome/NurPhoto/Julien Pitinome

Franciaországban egyébként

egyre súlyosabb társadalmi probléma, hogy ilyen gátlástalanul merik megtámadni a külvárosokban a rendőröket.

Gérard Collomb belügyminisztertől, a volt szocialista politikustól várják a rendőrök, hogy csináljon rendet, hogy védje meg őket. Lyoni polgármesterségéhez egyébként nem nagyon kapcsolódnak olyan hírek, hogy különösebben erélyes lett volna.