Összecsaptak a kurd milicisták a török lázadókkal

2017.07.17. 16:43

Összecsaptak az USA támogatta kurd harcosok a Törökország támogatását élvező fegyveres ellenzékiekkel.

Az összecsapások egy katonai repülőterén kezdődtek. Rodzshat Rodzs, a szíriai kurd Népvédelmi Egységek nevű kurd milícia szóvivője elmondta, harcosaik jelenleg is harcban állnak az egyre erősödő "törökökkel és zsoldosaikkal. A Szíriai Demokratikus Erők ellenzéki ernyőszervezet egyik tagja szerint a harcokban a kurdok több lázadót megöltek és foglyul ejtettek.

A szíriai konfliktust figyelő civil szervezet szerint a támadásokkal a török fél megpróbál még mélyebbre nyomulni Szíriában, annak északi részén. Ankara régóta hangoztatott törekvése, hogy Észak-Szíriában egy "biztonságos", terrormentes zónát kell kialakítani.

A szíriai lázadók július folyamán bejelentették, hogy csatlakozni akarnak a török hadsereghez, hogy együtt mérjenek csapást a kurd erők ellen. Ankara nemzetbiztonsági kockázatnak tartja a kurd erők terjeszkedését, mivel a Kurdisztáni Munkáspárt bábjának tartja. A két kurd szervezet tagadja, hogy bármi köze lenne egymáshoz.

Törökország tavaly augusztusban küldött katonákat Észak-Szíriába Eufráteszi Pajzs fedőnéven, hogy visszaszorítsa határairól a kurd YPG harcosait és az Iszlám Állam szélsőségeseit. A Törökország által támogatott felkelők emellett más területeket is elfoglalták, hogy az YPG ne tudja egyesíteni területeit.

A YPG és a Törökország összecsapásai feszültséget keltettek a térségben.