Nem lakhatnak többé magánszálláson a migránsok Karintiában

Vágólapra másolva!
Az osztrák Karintia tartomány úgy döntött, hogy júliustól megtiltja a migránsok magánszállásokon való lakhatását, mert több száz üres befogadóhely van számukra - írta a Der Standard.
Vágólapra másolva!

Ezentúl, Ausztria Karintia tartományában csak a vízummal rendelkezők lakhatnak magánszállásokon. A kiegészítő védelem ugyanis azoknak az embereknek jár, akik a genfi egyezmény szerint nem tekinthetők menekülteknek, azonban számukra a halálbüntetés vagy más jellegű büntetés miatt életveszélyes lenne hazatérniük.

A tartományban 600 befogadóhely áll üresen, és a későbbi esetlegességek miatt el akarják kerülni ezek bezárását.

Azoknak a migránsoknak, akik még várnak a menedékkérelem elbírálására, azok alapellátásban részesülnek, míg azok akik megkapták az engedélyüket, nagyobb összegű szociális segélyt kapnak.

A magánszállásokon csekély bérleti díjat kell fizetni, ami egy személytől 120 euró, családoktól viszont már 240 euró havidíj. Kaukciót ugyan nem kérnek, és eltekintenek a lakásközvetítői jutaléktól és a felújítási költségektől, de minimum két hónapig kell igénybe venni a lakást.

Az Asylkoordination elnevezésű jogvédő szervezet elutasítja a karintiai döntést.

Ugyanis ha a menekültek magánlakást bérelhetnek, akkor az kezdetben segít nekik megtalálni a helyüket. Bécsben egyébként több mint hatvan százalékuk lakik magánszálláson.