Auschwitzi tárgyakat állítottak ki egy művészeti főiskolán

Vágólapra másolva!
Egy izraeli diáklány az auschwitzi koncentrációs tábor emléktárgyait állította ki egy izraeli főiskolán, vizsgamunkaként.
Vágólapra másolva!

Az izraeli diáklány először azt állította, hogy ellopta őket az auschwitzi koncentrációs táborból, de később azt mondta, hogy azokat valójában a tábor mellől hozta el és állította ki a főiskolán.

A Kfar Szabán működő Bét Berl főiskola művészeti tanszék végző hallgatója a 27 éves lány, akinek nagyszülei holokauszttúlélők voltak. Egyik nagypapája Auschwitzban volt, ő maga pedig hatszor látogatott el a lengyelországi második világháborús haláltáborokba.

A táborok mellől üvegcserepeket, kis tálakat, fémcsavarokat, földet, vizet a folyóból – ide szórták az áldozatok hamvait – és egy táblát is elhozott, hogy kiállíthassa a főiskolán.

- mondta a lány.

A lánynak a Jediót Ahronót című újságnak adott interjúja után az auschwitzi emlékmúzeum igazgatója kijelentette, hogy panaszt emel a lengyel főügyésznél és Izrael varsói nagyköveténél a lopás miatt.

A főiskola azonnal eltávolította a tárgyakat, és fegyelmi bizottság elé idézték be a lányt. Ott viszont már arról beszélt a végzős hallgató, hogy

a tárgyakat csak a táborok mellől hozta el, és, hogy az újságírók megmásították a szavait.

Végül a hallgató egy levélben kért bocsánatot mindazoktól, akiket megbántott az eredeti újságcikk tartalma miatt. Ezek után a főiskola megengedte a teljes, eredeti kiállítás bemutatását.