Kínozzák a gyanúsítottakat Kamerunban

Vágólapra másolva!
Az elmúlt négy évben több mint 100 embert kínoztak meg és zártak el a külvilágtól a Boko Haram iszlamista csoport ellen küzdő kameruni hatóságok - jelentette az Amnesty International.
Vágólapra másolva!

Szinte rutinszerűvé vált a gyanúsítottak rendszeres kínzása, amit annak ellenére, hogy sértik a helyi törvényeket és a nemzetközi jogot is, teljesen büntetlenül visznek véghez a hatóság emberei.

A Boko Haram merényletei utáni razziák során veszik őket őrizetbe. Eddig 101 emberről van hivatalos feljegyzés. A gyanúsítottak általában 18 és 45 év közötti férfiak voltak, de volt, hogy nőket és gyerekeket vagy szellemi és testi fogyatékkal élőket kínoztak a hatóságok.

A foglyokat nagyjából 32 hétig tartják teljesen elszigetelve a külvilágtól.

Elektromos kábelekkel, bozótvágóval, bottal verték őket, de volt, hogy oszlopokról lógatták le őket és előfordult az is, a fejüket víz alá nyomták

- írja az Amnesty International.

Többen beszámoltak arról, hogy az egyik létesítményben, ahol fogva tartották és bántalmazták őket,

angolul beszélő fehér emberek is megfordultak.

Az Amnesty International vizsgálatot indított a két érintett országban, Egyesült Államokban és Franciaországban ahonnan Kamerun a katonai segítséget kapja.

Kamerunban az amerikai nagykövetség azt felelte a megkeresésre, hogy az amerikai törvények értelmében nem nyújthatnak támogatást egyetlen biztonsági szervnek sem, amelyről hiteles információk támasztják alá, hogy részt vett az emberi jogok súlyos megsértésében.