Nagy az éhínség veszélye Észak-Koreában

Vágólapra másolva!
A közelmúltban súlyos aszály sújtott le Észak-Koreára. A szárazság hatalmas károkat okozott a növénytermesztésben, elsősorban az alapvető élelmiszerforrásokat viselte meg. A FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete készített erről egy átfogó felmérést. 
Vágólapra másolva!

Hónapokon keresztül, áprilistól júniusig egyáltalán nem, vagy nagyon kevés eső esett Észak-Korea termőföldjeire, amelyeken elsősorban rizst, kukoricát, burgonyát és szóját termesztenek.

A FAO és az Európai Bizottság közös kutatóközpontjának legfrissebb felmérése szerint

a lakosság nagy része szenvedhet élelmiszerhiányban.

A hatalmas szárazság következtében ezeknek az alapvető élelmiszereknek a minősége és mennyisége is drasztikusan csökkent.

Júniusban volt az aratás idénye. Az ekkor learatott búza, árpa és burgonya is megsínylette a csapadékhiányt, ami miatt nagyjából 30 százalékra esett vissza a termés.

A csökkenés az élelmiszerbiztonságot sodorta veszélybe az egész országban. A FAO felmérései szerint az elkövetkezendő három hónap lesz majd az ország mélypontja, akkor ugyanis az

éhínséges időszakba lépnek.

Ekkor majd sürgős segítségre,

élelmiszeradományokra lesz szüksége a lakosságnak.

Forrás: FAO

A mezőgazdasági munkálatoknak már késő volt a júliusi esőzés, és ez valószínűleg érezhető is lesz majd a gabonatermelő területeken.

A FAO képviselője szerint egyedül az segítheti a gazdákat, ha öntözőrendszerekhez vagy egyéb hasonló mezőgazdasági eszközhöz jutnának.

Az elemzés szerint a következő három hónap lesz a legkritikusabb időszak az észak-koreaiak számára. Ekkor lesz majd igazán nagy szükségük arra, hogy importálják az élelmiszereket.

A FAO hosszú távú megoldásokon is gondolkozott, és arra az álláspontra jutott, hogy ennek a térségnek leginkább nagy szárazságtűrő növényeket kellene termelnie. A termelőknek pedig még több lábon kéne állniuk, hogy felkészültebbek legyen a természeti katasztrófákra és a klímaváltozás hatásaira.