Újabb ultimátumot adtak Katarnak, megfelezték a követeléseket

katari együttműködési megállapodásról
Doha, 2017. július 12. 2017. július 12-én közreadott képen Rex Tillerson amerikai (b) és Muhammad bin Abdul Rahman ász-Száni sejk, katari külügyminiszter terrorizmusellenes együttműködési megállapodást ír alá Dohában július 11-én. Tillerson szerint a memorandumnak nincs köze az öböl-menti viszályhoz, mivel az együttműködés megerősítéséről már több mint egy éve elkezdődtek az előkészítő tárgyalások. Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek Egyiptom, Bahrein, továbbá Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek június 5-én jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral, és kereskedelmi blokád alá veszi, mert terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beavatkozik a belügyeikbe. Később csatlakozott hozzájuk Mauritánia és a Comore-szigetek, illetve Jordánia és Dzsibuti is korlátozta a diplomáciai kapcsolatokat Katarral. (MTI/AP/Amerikai külügyminisztérium/Alexander W. Riedel)
Vágólapra másolva!
Az eredetinél rövidebb követeléslistát állítottak össze az arab országok Katarnak. Továbbra is megkövetelik, hogy tartózkodjanak a terrorizmus és a szélsőségesek támogatásától, de az al-Dzsazíra bezárását már nem tartják olyan fontosnak.
Vágólapra másolva!

Az új és a korábbinál rövidebb követeléslistáról Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein külügyminiszterei július 5-én állapodtak meg.

A felsorolás olyan elemeket tartalmaz, mint hogy Katar álljon ki a

terrorizmus és a szélsőségek elleni küzdelemben,

mondjon le a feszültségkeltésről, valamint az erőszakra történő felhívásról, valamint teljesítse az Öböl menti Együttműködési Tanács határozatait. Az arab országok nem mondtak le arról sem, hogy Katarnak

tartózkodnia kell más országok belügyeibe való beavatkozástól

és a szélsőséges csoportok támogatásától.

Rex Tillerson amerikai és Muhammad bin Abdul Rahman ász-Száni sejk, katari külügyminiszter terrorizmusellenes együttműködési megállapodást ír alá Dohában július 11-én Forrás: MTI/AP/Amerikai külügyminiszt/Alexander W. Riedel

Katar eddig semmit sem teljesített az eredetileg 13 pontos listáról.

A The Wall Street Journal úgy tudja: a négy arab állam

hat közös "alapelvet"

fogalmazott meg. A listából kivették az al-Dzsazíra bezárására, vagy az összes iszalmista szervezet azonnali kiutasítására vonatkozó követelésüket.