Palesztin zavargásoktól tartanak Jeruzsálemben

Vágólapra másolva!
Izrael nem mondott le az al-Aksza mecsethez vezető utaknál a detektoros kapukról, és a palesztinok sem hajlandók elfogadni az új biztonsági intézkedést a pénteki imaidőre.
Vágólapra másolva!

Jeruzsálem széleire is átterjedtek a palesztin zavargások szerda óta. A suafati menekülttáborban, a kalandiai átkelőnél és Betlehem határánál tömegek tiltakoztak.

A muszlim hívők

továbbra sem hajlandók áthaladni a fémdetektoros kapukon,

hanem helyette az Oroszlános kapunál, az úton imádkoznak együtt, majd azt skandálják: "szellemmel és vérrel megváltjuk az al-Akszát".

Az egyik tévécsatorna szerint a palesztinok a pihenőnapjukon készülnek összecsapásra a biztonsági erőkkel Jeruzsálem óvárosánál. Péntekre ezért öt zászlóalj katonát vezényelnek Ciszjordániába a rendfenntartásra.

Mahmúd Abbász palesztin elnök lerövidítette kínai útját, hogy megpróbálja csillapítani a kedélyeket, de a tévé szerint saját pártjának, a Fatahnak a vezetői is inkább

éleznék a konfliktust az izraeli hatóságokkal.

A katonai rádió egy háttérben kibontakozó kompromisszumról is tudomást szerzett a detektoros kapuk megszüntetése ügyében, miután a palesztinokkal nem sikerült elfogadtatni azokat.

A kompromisszum kézi detektorok alkalmazását tenné lehetővé gyanús esetekben, de ezt is ellenzik a palesztinok, ám valószínűleg ez sem csökkentené a tiltakozást.

Közben Jordánia is nyomást gyakorol Izraelre, a rádió szerint a palesztinok már

kisebb felkeléssel fenyegetnek

a fémdetektoros kapuk miatt. Több százezren készülnek Jeruzsálem különböző lakónegyedeiből és az 1967-ben elfoglalt területekről pénteken Jeruzsálembe, hogy "megvédjék az al-Akszát".

A tízes tévé szerint a detektoros kapuk felállítása meglepetésként érte Jordániát, Szaúd-Arábiát és Marokkót is. A Sin Bét és a hadsereg a kapuk eltávolítását javasolja a zavargások megelőzése érdekében.