A bevándorlók miatt tíz év alatt közel 11 százalékkal nőtt Bécs lakossága

Migrant woman takes care of a baby at Vienna's Westbahnhof train station in Vienna, Austria, on September 6, 2015 after refugees arrived by a train from Hungary.Thousands of migrants and refugees has transited via Vienna where the were welcomed and helped
Menekültek a bécsi Westbahnhof pályaudvaron, akik Magyarországról érkeztek Bécsbe 2015 szeptember elején.
Vágólapra másolva!
A DPA osztrák hírügynökség most közzétett beszámolója szerint az elmúlt évtizedben 10,8 %-kal nőtt Bécs lakossága, ami elsősorban annak köszönhető, hogy évente átlagosan 25 ezer bevándorló telepszik le az osztrák fővárosban.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb felmérés szerint Bécs lakosainak száma mára meghaladta az 1,84 milliót, ami közel 11 százalékos növekedést jelent a 10 évvel ezelőtti adatokhoz képest. A jelentés szerint a növekedés oka egyértelműen az utóbbi években elszabadult, már-már megállíthatatlannak tűnő bevándorlási áradat.

A Bécsi Statisztikai Hivatal jelentésében az áll, hogy 2006-tól évente 12 000-40 000 közötti külföldi állampolgár telepedett le az osztrák fővárosban, és jelenleg Bécs lakosainak mintegy felét teszik ki a bevándorlók.

2015 szeptemberében rengeteg, Magyarországra illegálisan érkező migráns indult vonatokkal Bécs felé. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A közzétett adatok szerint a még nem iskoláskorú bécsi gyermekek mintegy 60 %-ának nem a német az anyanyelve, és hasonló a helyzet az általános iskolásoknál is. Azaz az osztrák kisiskolások több, mint fele otthon valamilyen más nyelven kommunikál a szüleivel.

Értelemszerűen ez súlyos, elsősorban anyagi terheket ró az osztrák oktatásügyre, mivel óriási igény van a nyelvi iskolai előkészítő kurzusokra, és a nemzetiségi oktatási intézményekre.

A felmérés szerint a bevándorlók legnépesebb táborát Bécsben a szerbek teszik ki, őket a törökök, a németek, a lengyelek és a bosnyákok követik. A tanulmány ugyanakkor kitér arra, hogy a Bécsben élő bevándorlók között vélhetően a muszlim vallásúak vannak a legtöbben.

Menekültek a bécsi Westbahnhof pályaudvaron, akik Magyarországról érkeztek Bécsbe 2015 szeptember elején. Forrás: AFP/Joe Klamar

Azonban rájuk vonatkozóan jelenleg nem rendelkeznek pontos adatokkal, mivel az elmúlt egy évben rengetegen érkeztek illegális úton Ausztriába, azon belül a fővárosba.

Egy korábbi, 2016 elején közzétett demográfiai felmérés szerint akkor a muszlimok aránya Bécsben 13,6 % volt.

Ez a szám a mostani menekültáradatnak köszönhetően vélhetőleg folyamatosan nö, és a legóvatosabb becslések szerint is a muszlim vallású lakosok száma Bécsben 2026-ra meghaladja majd a 315 ezret.