Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki Japán felé

2017.07.28. 19:04

Észak-Korea újabb rakétát lőtt ki, amely az ország partjaitól keletre csapódott a tengerbe, feltehetően a kizárólagos gazdasági övezetben - közölte pénteken Abe Sindzó japán kormányfő.

A japán kormányfő bejelentette, hogy összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését. Japán minden szükséges lépést megtesz az állampolgárai biztonságának szavatolására - tette hozzá. A japán kabinet főtitkára, Szuga Josihide közölte, hogy a rakéta mintegy 45 percen át repült, mielőtt becsapódott a tengerbe.

Egy japán védelmi illetékes szerint a rakéta hatótávolsága vélhetően meghaladta a 3000 kilométert - jelentette az NHK japán televízió. Egyelőre nem érkeztek jelentések károkról vagy sebesültekről - közölte Szuga Josihide, aki elítélte a rakétakilövést.

A Pentagon észak-koreai ballisztikus rakéta indítását észlelte, és további információkat gyűjt - közölte Jeff Davis, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője. A dél-koreai hadsereg egyesített vezérkarának tájékoztatása szerint a rakétát az észak-koreai Csagang tartományból lőtték ki a Japán-tengerbe (koreai nevén a Keleti-tengerbe) helyi idő szerint pénteken röviddel éjfél előtt.

Az észak-koreai rakétaindításról azonnal tájékoztatták Mun Dzse In dél-koreai államfőt, aki összehívta a nemzetbiztonsági tanács ülését, mivel úgy ítélte meg, hogy nem világos a helyzet az észak-koreai rakétaprovokáció körül - mondta a Yonhap dél-koreai hírügynökségnek egy nevének elhallgatását kérő illetékes.

Észak-Korea július 4-én korábban hajtotta végre az első sikeres tesztet egy interkontinentális ballisztikus rakétával, amely az Egyesült Államok egyes területeit, így Alaszkát is képes lett volna elérni. Előzőleg több külföldi média jelentette, hogy Észak-Korea valószínűleg újabb közepes hatótávolságú vagy interkontinentális rakétakísérletre készül.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának több határozatát is megsértő rakétakísérlet után Kim Dzsong Un észak-koreai vezető júliusban további kísérleteket helyezett kilátásba, az Egyesült Államok pedig új eszkalációnak nevezte a július 4-i tesztet. Az amerikai szenátus csütörtökön újabb Phenjan elleni szankciókról fogadott el törvényjavaslatot. A tavalyi év eleje óta megnőtt a feszültség a Koreai-félszigeten a Phenjan által végrehajtott két atomkísérlet és a számos rakétakísérlet miatt.

kizárólagos gazdasági övezet
Célja a tengeri erőforrások védelme, illetve a parti állam számára történő biztosítása. A tengeri élővilág begyűjtésére ad kizárólagos jogot a parti államnak, aki gazdasági tevékenység céljából szabályozást vezethet be és érvényesíthet a vízben és a talapzaton található források kezelésére (pl. halászat, bányászat, kábelfektetés). A mesterséges szigetek is a parti állam joghatósága alá tartoznak.(24-200 tengeri mérföld) - forrás: Wikipédia