Az EBESZ Törökországot bírálja

Cumhuriyet
Egy lappal szimpatizáns tüntető a Cumhuriyet utolsó számát szorongatja a november 1-ei, szerkesztőség előtt tartott demonstráción
Vágólapra másolva!
A Cumhuriyet (Köztársaság) című kormánykritikus török napilap hét újságírójának szabadon engedése után Ankarának fel kell hagynia azzal a gyakorlattal, hogy terrorizmus támogatása címén vádat emel újságírók ellen – közölte szombaton Harlem Désir, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) médiaszabadság-képviselője.
Vágólapra másolva!

„A Cumhuriyet hét újságírójának kiengedése fontos lépés volt. Ugyanakkor az a tény, hogy egyes újságírók ismét visszatértek a börtönbe, és a korábbihoz hasonlóan súlyos bűncselekményekkel vádolják őket, a török sajtószabadság válságos helyzetéről tanúskodik" – áll az EBESZ-képviselő közleményében.

Az isztambuli bíróság pénteken döntött a Cumhuriyet terrorizmussal vádolt hét újságírójának és munkatársának a feltételes szabadlábra helyezéséről.

Must Kart karikaturista és hat másik újságíró társa hajnalban szabadult egy börtönből Isztambul külvárosában. Kilenc hónapig voltak előzetes letartóztatásban.

– hangsúlyozta Harlem Désir, hozzátéve, hogy a bírósági eljárást teljesen nyílt és átlátható feltételek között kell lefolytatni.

Egy lappal szimpatizáns tüntető a Cumhuriyet utolsó számát szorongatja a november 1-ei, szerkesztőség előtt tartott demonstráción Forrás: AFP/Ozan Kose

A főügyészség által készített vádirat szerint a Cumhuriyetnél 2013-tól a gülenista mozgalom vette át az irányítást a lap felett, a 2015-től főszerkesztő Can Dündar vezetése alatt pedig az újság elfordult eredeti céljaitól és szellemiségétől. Az ügyészég szerint a lap Törökország-ellenes terrorszervezetek védelmezőjévé és támogatójává vált, valamint olyan híreket és kommentárokat közölt, amik messze túlmutattak a sajtószabadság biztosította éles bírálaton.