A venezuelai elnök máris számon kérné a képviselőket

MADURO MOROS, Nicolás
Caracas, 2017. július 31. A Nicolás Maduro venezuelai elnök alkotmánymódosítási törekvéseit ellenző tüntetők lezárnak egy utat Caracasban 2017. július 30-án, a venezuelai alkotmányozó nemzetgyűlési választások napján. (MTI/EPA/Pascuale Giorgio)
Vágólapra másolva!
Éppen, hogy véget ért Venezuelában az alkotmányozó nemzetgyűlési választás, Maduro elnök már hétfőn azt javasolta, hogy az új testület vonja meg egyes ellenzéki képviselők mentelmi jogát.
Vágólapra másolva!


- mondta Maduro, aki szerint "meg kell vonni a képviselői mentelmi jogot mindazoktól, akik esetében erre szükség van".

Nem részletezte, hogy milyen jogalap mentén képzelné ezt is, de korábban gyakran vádolta az ellenzéket "parlamenti puccsal".

Nicolás Maduro alkotmánymódosítási törekvései ellen tüntettek is Forrás: MTI/EPA/Pascuale Giorgio

Luisa Ortega főügyész tevékenységét sem nézi jó szemmel, ugyanis szakított a kormánnyal, így az elnök ellenfelévé vált. "Hogy mit tehetne az alkotmányozó nemzetgyűlés a főügyésszel szemben?" - tette fel a kérdést az elnök, majd azzal fenyegetőzött, akár

megfoszthatja hivatalától és bíróság elé is állíthatja Ortegát.

Maduro újra nemzeti párbeszédet javasolt a politikai válság rendezésére, és azt mondta, hogy kész megmérettetni magát és pártját a december 10-én esedékes kormányzóválasztásokon.

Az elnök egyúttal örömét fejezte ki a vasárnapi választásokon való 41,5 százalékos részvételi arány miatt. "Ez volt a bolivari forradalom elmúlt 18 évének legjelentősebb szavazása" - vélekedett. Maduro nem törődik az USA bírálataival és szankciókkal való fenyegetőzésével sem.