Terrortámadás volt Kabulban az iraki nagykövetség közelében

Kabul, terrortámadás
Afghan members of the National Directorate of Security (NDS) keep watch at the site of a suicide blast near Iraq's embassy in Kabul on July 31, 2017. A series of explosions and the sound of gunfire shook the Afghan capital on July 31, with a security source telling AFP that a suicide bomber had blown himself up in front of the Iraqi embassy. "Civilians are being evacuated" from the area as the attack is ongoing, said the official, who declined to be named. / AFP PHOTO / Shah MARAI
Vágólapra másolva!
Az afgán rendőrség közleménye szerint a merénylők az iraki nagykövetségen kívül, egy rendőrségi épület közelében robbantottak héftőn. Mindhárom terroristát agyonlőtték.
Vágólapra másolva!

Az első beszámolók szerint egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a diplomáciai képviselet bejáratánál, öt fegyveres pedig megtámadta a nagykövetség épületét. A források mást és mást állítottak, egyesek szerint nem egy, hanem több robbantást is lehetett hallani, és két fegyveres vette be a nagykövetséget.

Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Haroon Sabawoon

A merényletet az

Iszlám Állam vállalta magára.

Helyi idő szerint dél után négy terrorista támadta meg a várost, az egyikük felrobbantotta magát. Három társa behatolt a nagykövetség épületébe.

A biztonsági erők négy órával később jelentették be, hogy végeztek mindegyik támadóval.

Forrás: AFP/Shah Marai

A BBC korábbi beszámolója szerint a

civileket evakuálták,

mert a terroristák tüzet nyitottak a helyszínre érkező biztonsági erőkre. Egyelőre nem lehet tudni, mennyien sérültek meg a támadásban, de a kabuli kórház egy orvosa elmondta, hogy hozzájuk eddig egy sebesült érkezett.

Az afgán belügyminisztérium nem közölte, hogy afgán részről meghalt-e valaki. Az Iszlám Állam szócsövének számító Aamák hírügynökség közlése szerint viszont csak két harcos vett részt a támadásban, és hét őrrel végeztek még a robbantás előtt. Az Aamák azonban megbízhatatlan.

Forrás: AFP/Shah Marai

Kabult idén az tálibok és az Iszlám Állam terroristái többször is megtámadták. Múlt hétfőn egy autóba rejtett pokolgép 30 embert ölt meg a városban. Az Egyesült Nemzetek szerint az országban több mint 1600-an haltak meg támadásokban.