A venezuelai elnök visszautasítja az amerikai szankciókat

Vágólapra másolva!
Visszautasította hétfőn támogatói előtt beszélve Nicolás Maduro venezuelai elnök a rá kiszabott amerikai büntetőintézkedéseket.
Vágólapra másolva!

- jelentette ki Maduro Caracasban, világossá téve, hogy nem tesz le tervéről, hogy újraírassa országa alkotmányát.

"Hozzon csak még több szankciót Donald Trump császár!" - mondta a tévében élőben közvetített beszédében a venezuelai elnök.

"Nem rémítenek meg. Egy percre sem rémülök meg a birodalom fenyegetéseitől és szankcióitól" - szögezte le Nicolás Maduro, aki szerint mindennek az az oka, hogy Trump elkeseredetten gyűlöli Venezuela szocialista kormányát.

Diktátornak nyilvánítva

Az Egyesült Államok hétfőn személyre szabott szankciókat léptetett életben Maduro ellen, s egyben diktátornak nyilvánította a venezuelai elnököt. A washingtoni pénzügyminisztérium Maduro minden vagyonát befagyasztotta az Egyesült Államokban, és senki nem léphet vele semmilyen üzleti kapcsolatba.

Venezuelában vasárnap tartották az alkotmányozó gyűlés tagjainak választását, amely Maduro tervei szerint újraszövegezi majd az ország alkotmányát. Az ellenzék bojkottálta a választást, mert szerintük semmilyen más célt nem szolgál, mint, hogy Maduro bebetonozza saját hatalmát, és elkerülje, hogy jövőre elnökválasztást kelljen tartani, melyen várhatóan megbukna, miután a venezuelaiak többsége azt szeretné, ha távozna a hatalomból.

Súlyos válság

A világ legnagyobb olajkészleteivel rendelkező ország több mint két éve súlyos gazdasági, politikai és társadalmi válsággal küzd, mára gyakorlatilag a polgárháború szélére sodródott. A gazdasági problémák forrása, hogy az országnak a kőolajon kívül szinte semmilyen exportcikke nincs, ezért az olaj világpiaci árának esése miatt Venezuela gazdasága zuhanórepülésbe kezdett, és elszabadult az infláció. Sok helyen leállt a termelés, és a boltok polcai kiürültek. Maduro az ellenzéket és az Egyesült Államok vezette külföldi összeesküvést hibáztatja országa gazdasági problémáiért.

A politikai válság pedig abból ered, hogy Maduro és pártja, valamint az általuk irányított államapparátus minden eszközzel igyekszik megakadályozni az ellenzéket a kormányváltásban. Az ellenzék 2015-ben elsöprő győzelmet aratott ugyan a parlamenti választásokon, és

a venezuelaiak elsöprő többsége Maduro távozását akarja,

de az elnök híveiből álló legfelsőbb bíróság fokozatosan megkurtította a törvényhozás jogköreit, s egy alkalommal még a parlament feladatainak átvételére is kísérletet tett. Az ellenzék az alkotmány adta lehetőségekkel élve aláírásgyűjtést is kezdeményezett, hogy Maduro leváltását népszavazás útján érjék el, de ezt hol a választási bizottság, hol bíróságok akadályozták meg.

A dél-amerikai országban április óta folyamatosak a tiltakozások, az összecsapásokban már több mint 120 ember halt meg.