Még kétezer dzsihadista lehet Rakkában

Rakka, Szíria, Szíriai Demokratikus Erők
Az Egyesült Államok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) katonái Rakkában, miután visszafoglalták a várost az Iszlám Állam terrorszervezettől.
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet "fővárosában", a szíriai Rakkában még körülbelül kétezer harcos küzd az amerikaiak által támogatott Szíriai Demokratikus Erők (SDF) ellen. - közölte újságírókkal Washingtonban Brett McGurk, a szélsőségesek ellen küzdő nemzetközi koalícióhoz delegált amerikai különmegbízott.
Vágólapra másolva!

- húzta alá McGurk. A diplomata elmondta, hogy az SDF a város mintegy 45 százalékát tisztította meg amióta június elején megindult az offenzíva a terroristák központja ellen.

Brett McGurk beszámolt arról is, hogy a jelenlegi állás szerint az Iszlám Állam által ellenőrzött területek 70 ezer négyzetkilométerrel csökkentek.

Az Egyesült Államok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) eddig Rakkanak majdnem a felét tudták visszafoglalni az Iszlám Állam terrorszervezettől. Forrás: MTI/EPA/Juszef Rabi Juszef

A terrorszervezet Irakban a korábban általa ellenőrzött területek 78 százalékáról, Szíriában pedig 58 százalékáról szorult már ki.

A különmegbízott kifejtette, hogy a koalíciós erők minden katonai művelet előtt körbeveszik a célterületet, hogy meggyőződjenek arról, hogy az Iszlám Állam soraiban harcoló külföldi harcosok ne szökhessenek el Irakból, vagy Szíriából.

A diplomata kitért arra is, hogy a török haderővel együttműködve, a szír-török határ egészét sikerült lezárni. Így az Iszlám Állam már nem tud Törökországon keresztül Szíriában képzett terroristákat küldeni Nyugatra és a világ más részeibe.

McGurk tudatta azt is, hogy a katonai koalíció a harctéren talált adathordozók, mobiltelefonok, címlisták alapján az Iszlám Állam 19 ezer harcosát azonosították név szerint, és az erről készült adatbázist megosztják az Interpollal.

Kétezer dzsihadista lehet még Rakkában. Forrás: Origo


Brett McGurk kiemelte, hogy az Egyesült Államok és Oroszország közötti diplomácia feszültség ellenére működnek azok a mechanizmusok és megállapodások, amelyek azt a célt szolgálják, hogy a Szíriában tevékenykedő amerikai és orosz haderő ne kerüljön konfliktusba egymással, és ne történjenek balesetek sem.