Sok kormánykatona halt meg újabb aknarobbanásban egy visszafoglalt szíriai városban

Rakka, Szíria, Szíriai Demokratikus Erők
Az Egyesült Államok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) katonái Rakkában, miután visszafoglalták a várost az Iszlám Állam terrorszervezettől.
Vágólapra másolva!
A szíriai hadsereg és a vele szövetséges milíciák legalább 16 tagja életét vesztette egy aknarobbanásban, miközben az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezettől nemrég visszafoglalt kelet-szíriai asz-Szukna városát fésülte át – jelentette csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).
Vágólapra másolva!

A londoni székhelyű civil szervezet korábbi beszámolója szerint a szíriai hadsereg és a vele szövetséges fegyveres alakulatok vasárnap foglalták vissza a várost, amely a dzsihadisták utolsó "fellegvárának" számított a közép-szíriai Homsz tartományban. A kormányerők azóta is a várost fésülik át, hátrahagyott robbanószerek, valamint megbújt dzsihadisták után kutatva.

Az Egyesült Államok vezette Szíriai Demokratikus Erők Forrás: MTI/EPA/Juszef Rabi Juszef

Szerdán

a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű erők és a velük szövetséges milíciák 48 tagja vesztette életét,

amikor a térség megtisztítása közben aknák és robbanószerrel megrakott gépkocsik robbantak fel mellettük.

A felszabadított közép-szíriai asz-Szukna mintegy 50 kilométerre északkeletre fekszik Palmüra ókori várostól – amit idén márciusban foglaltak vissza a kormányerők –, illetve nagyjából ugyanilyen távolságra van a szinte teljes egészében az Iszlám Állam ellenőrzése alatt álló kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartomány határától.

Az Iszlám Állam egyre több területet veszít Szíriában, részben az Oroszország és a Hezbollah libanoni síita szervezet által támogatott kormányerők – akik a középnyugat-szíriai Hama tartományban és Rakka tartomány déli területein is harcolnak a dzsihadisták ellen –, részben pedig az amerikaiak által támogatott kurd erők és szövetségeseik előrenyomulása miatt, akik az Iszlám Állam által kikiáltott "kalifátus" szíriai székhelyének számító Rakka város visszavételére összpontosítanak.