Legalább 160 ember meghalt a Dél-Ázsiát sújtó monszunban

Vágólapra másolva!
Több millió embernek el kellett hagynia az otthonát a monszunesők és a földcsuszamlások miatt Indiában, Nepálban és Bangladesben.
Vágólapra másolva!

A meteorológusok további esőket jósolnak, ezért egyelőre nem lehet megbecsülni, milyen mértékű a monszunesők pusztítása. A mentési munkák még most is tartanak.

Sokan megfulladtak,

mások azért haltak meg, mert rájuk dőlt a házuk vagy egy fa.

Az elmúlt napokban legalább 75 ember halt meg Nepálban, ezenkívül további 85 embert eltűntnek nyilvánítottak és keresnek a hatóságok - közölte a nepáli rendőrség egyik szóvivője.

A Nepáltól délkeletre található Bangladesben attól félnek, hogy a

18 nagyobb folyó valamelyike kilép a medréből,

mivel a helyi időjósok további esőzéseket jelentettek. Legalább 20 ember halt meg az elmúlt napok áradásaiban, amelyek további 600 - más források szerint 700 - ezer lakost vágtak el a külvilágtól. A bangladesi hadsereg a falvak evakuálásán dolgozik; a helyiek közül többen a háztetőkön és fákon kerestek menedéket. A kormány által felállított ideiglenes menedékhelyeken jelenleg körülbelül 370 ezer ember tartózkodik.

A Bangladessel határos Nyugat-Bengál indiai államban három ember halt meg az áradások miatt, amelyek mintegy 500 ezer helyi lakost érintenek. Az észak-indiai Uttarakhand államban négy ember halt meg, és további tíz ember, köztük a mentési munkálatokban részt vevő

hat katona tűnt el.

Az árvíz hidakat, villanyvezetékeket rongált meg, és több száz lakóházat mosott el, az elmúlt négy napban mintegy 15 ember halálát okozva.

Vasárnap reggel monszun okozta földcsuszamlás sodort el két autóbuszt az északi Himácsal Prades államban, a katasztrófában 47-en meghaltak. A hatóságok tájékoztatása szerint a monszunidőszak kezdete óta kialakult áradások csaknem 5 millió indiai lakost érintenek. A monszunidőszak júniusi kezdete óta körülbelül 800 ember halt meg az áradásokban és földcsuszamlásokban.