Megadta magát az al-Shabaab egyik volt magas rangú vezetője

Vágólapra másolva!
Mohamed Mohamud Timade, a kelet-afrikai állam fegyveres erőinek parancsnoka azt mondta, megadta magát az al-Shabaab dzsihadista terrorszervezet egyik alapító tagja 70 harcosával a szomáliai hatóságoknak.
Vágólapra másolva!

Timade szerint az Abu Mansur néven ismert Sheikh Mukhtar Robow Ali 70 fegyveressel a délnyugat-szomáliai Bakool régióban adta magát a hatóságok kezére.

Mohamed Hassan, a biztonsági erők egyik tisztje azt mondta, a terrorszervezet egykori magas rangú vezetőjét szállító repülőgép helyi idő szerint vasárnap este szállt le Mogadishu repülőterén.

Robow korábban az al-Shabaab helyettes vezetőjének és szóvivőjének a tisztségét látta el.

2013-ban szakított az iszlamista szervezettel azt követően, hogy elmérgesedett a kapcsolata az al-Shabaab akkori vezetőjével, Ahmed Abdi Godanéval, akivel egy amerikai légicsapás végzett 2014-ben.

Robow megadását megelőzően heves harcok zajlottak Bakool régió székhelye, Hudur közelében.

A Robow-hoz tartozó fegyveresek és az al-Shabaab harcosainak összecsapásában legalább 20 ember halt meg.

Khalid Ahmed szomáliai biztonsági elemző szerint dacára annak, hogy Robow korábban szakított a terrorszervezettel, elfogása mégis nagy csapást jelent az al-Shabaabnak, amely egyre inkább veszít népszerűségéből és kifut a pénzből is.

Az al-Shabaab fegyveresei számtalan véres támadást követtek el Szomáliában. Az iszlamista csoport célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és Szomáliát a saría (iszlám törvénykezés) radikális értelmezésén alapuló állammá alakítsa át.