Bezárult a nemi erőszak büntetlenségének kiskapuja Libanonban

Vágólapra másolva!
Bezárult a nemi erőszak büntetlenségének jogi kiskapuja Libanonban: a törvényhozók szerdán úgy döntöttek, hogy eltörlik a büntető törvénykönyvből azt a cikkelyt, amely lehetővé teszi egy nemi erőszaktevő számára, hogy elkerülje büntetését, ha feleségül veszi áldozatát.
Vágólapra másolva!

„Ez kétségkívül olyan lépés, amely minden nő számára ünneplésre ad okot Libanonban”

- üdvözölte a határozatot a helyi emberi jogi csoport egyik tagja telefonon a Thomson Reuters Foundation nevű hírszolgáltatóval.

Más országokban is eltörölték a hasonló tartalmú cikkelyeket

Hasonló döntés született a hónap elején egy másik közel-keleti országban, Jordániában, ahol a helyi parlament alsóháza szintén úgy határozott, hogy eltörli büntető törvénykönyvéből a hasonló tartalmú cikkelyt.

Az akkori vita során néhány törvényalkotó azzal érvelt, hogy a büntető törvénykönyv vonatkozó cikkelyét „csak” módosítani kell, hogy az továbbra is megvédje a társadalmi megbélyegzéstől az áldozatot a házasság lehetőségének felajánlásával. Jordániában ugyanis a társadalom meglehetősen konzervatívnak mondható, különösen a „családi tisztesség” fogalmát illetően, dacára az ország nyugatbarát politikai irányultságának.

Ha például valaki nemi erőszak áldozata lesz, azt megbélyegzik, „szégyenét” csak házasság útján lehet „lemosni”.

Az elmúlt években számos arab országban, így Egyiptomban, Tunéziában és Marokkóban született a mostanihoz hasonló döntés, amely végül eltörölte a nemi erőszak büntetlenségének kiskapuját jelentő cikkelyt az említett országok büntető törvénykönyveiből.