A halál fája - sokkolta Madeirát a katasztrófa

Vágólapra másolva!
Súlyos katasztrófát okozott a "halál fája" Madeirán az év eseményén, egy vallási ünnepen: a tömegbe zuhanó óriási tölgy 13 embert megölt, köztük egy magyart, és további ötvenet megsebesített. A magyar nő 31 éves volt - írja az MTI összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Pedig a Portugáliához tartozó Madeirán színes és örömteli fesztiválra készültek, augusztus 14-én és 15-én jókedvű helyi lakosok és a világ minden tájáról érkező turisták tömegei gyűltek össze a Montei Miasszonyunk nevű ünnep alkalmából.

Tavaly le kellett mondani a fesztivált

A Madeira védőszentjének tiszteletére rendezett ünnepséget már tavaly sem kísérte szerencse: a fesztivált le kellett mondani a szigeten tomboló erdőtüzek miatt. Idén az ünnep idején a tűz megkímélte Madeirát, viszont a rendezvény tragédiába torkollott, amikor egy 200 éves hatalmas tölgyfa a fesztivál csúcspontjának számító felvonulásra készülődő hívők és nézelődők egy csoportjára zuhant a főváros, Funchal közelében levő Mária-kegyhelynél.

A katasztrófa tizenhárom ember - köztük egy 31 éves magyar nő - halálát okozta.

További ötven ember megsérült, köztük számos külföldi. Egy másik halálos áldozat francia állampolgár.

A tragédia sokkolta az atlanti-óceáni sziget lakóit. "A halál fája" - állt az egyik helyi napilap szerdai címlapján, miközben egy másik újságban "előre tudható tragédiáról" cikkeztek. Állítólag jó ideje ismert volt ugyanis, hogy néhány idős fa kifejezetten rossz állapotban van a Funchal melletti Monte faluban - a hatóságok mégsem tettek lépéseket a veszély elhárítása érdekében.

„Nem látszott, hogy veszélyes lenne”

Paulo Cafofo, Funchal polgármestere azt állította a tragédia után, hogy a kidőlt tölgyfán nem látszott, hogy veszélyes: egészséges, zöld lombkoronája volt, nem mutatta jelét semmiféle rendellenességnek. Szakértők vizsgálják, hogy a fa - hatalmas gyökérrendszerével együtt - mitől fordulhatott ki ilyen hirtelen a földből. A mezőgazdasági szakértők mellett az ügyészség is nyomozást indít.

A 200 éves élettartam még egy tölgyfa esetében is hosszúnak számít, ráadásul a Madeirán kidőlt fa nem szabadon, a természetben nőtt, hanem városi környezetben. A dpa német hírügynökség által megkérdezett erdészeti szakember szerint

a városi környezetben élő fák ökoszisztémájának helyzetét számos tényező nehezíti:

az utakon közlekedő járművek, a por, télen pedig a síkos utakra kiszórt só.

Már történt ilyen

Gyakran a fák gyökérzete nem tud szabadon nőni a földben futó csövek és vezetékek miatt. A szerencsétlenségek elkerülése érdekében észben kell tartani azt az általános szabályt, amely szerint minél nagyobb egy fa lombkoronája, annál nagyobbnak kell lennie a gyökérzetének ahhoz, hogy a fa stabilan álljon - hangsúlyozta Christoph Rullmann, a német erdővédelmi társaság vezetője.

Európában nem ez volt az első eset, hogy kidőlt fa okozta több ember halálát. 2001 nyarán Strasbourgban egy hatalmas platán zuhant egy étteremként működő sátorra, ahol a viharos szél elől menekülve több tucat ember zsúfolódott össze.

A katasztrófában tíz ember vesztette életét,

és több mint nyolcvanan megsérültek.