Rekordszámú párt indul a csehországi választásokon

kastély utazás Prága prague Boheme centrale tour vendeur RELIGION TEENAGER Sud America Uomo Brazil Work Amerique latine sans personnage
Prága Óváros tere.
Vágólapra másolva!
Harmincegy párt és mozgalom jelentkezett az októberre kiírt cseh képviselőházi választásra, ami új csehországi rekord - közölte a Právo című napilap.
Vágólapra másolva!

Héttel többen indulnának, mint a legutóbbi, 2013-as csehországi voksoláson. A pártok jelentkezési határideje kedden járt le, és néhány nap múlva válik véglegessé, hogy közülük melyek indulhatnak.

A cseh parlament alsóházának 200 képviselőjét október 20-án és 21-én választják meg. A választás Csehországban hagyományosan kétnapos.

Országos listák nincsenek, a pártok és a mozgalmak a 14 régióban állíthatnak fel választási listákat. Minden régióban csak a nagyobb pártok állítanak jelölteket, míg a kisebb pártok és mozgalmak általában csak néhány régióban indulnak.

A cseh fővárosban az idén 29 párt és mozgalom versenyez a szavazatokért, nyolccal több, mint 2013-ban. Forrás: leemage/©Godong/Leemage/Catherine Leblanc / Godong

A legnagyobb "tülekedés" hagyományosan Prágában van. A fővárosban az idén 29 párt és mozgalom versenyez a szavazatokért. A legkevesebben, 20 párt és mozgalom, a Karlovarsky régióban indul.

A parlamenti küszöb öt százalék, ennyit kell szerezni országos szinten egy-egy pártnak, hogy bejusson a parlamentbe.


A 2013-as előrehozott képviselőházi választást a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) nyerte 20,45 százalékkal, a második helyen az ANO mozgalom (19,65 százalék), míg a harmadikon Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (14,91 százalék) végzett.

A mostani választás legnagyobb esélyese az ANO mozgalom, amelynek támogatottsága 30 százalék felett mozog. A többi párt preferenciái a legutóbbi felmérések szerint 20 százalék alatt vannak.