Nepáli családoknál járt az UNICEF

Nepál, áradás
Szaptari körzet, 2017. augusztus 14. Földművesek az árvíz által teljesen elpusztított rizsföldjükön, a nepáli Szaptari körzetben 2017. augusztus 14-én. Az előző napokban legalább hetvenöt ember életét vesztette, nyolcvanötöt eltűntnek nyilvánítottak a monszunesők előidézte áradások következtében Nepálban. (MTI/EPA/Narendra Sresztha)
Vágólapra másolva!
Több ezer nepáli család maradt otthon nélkül a heves esőzések és áradások miatt. Az UNICEF azokban a katasztrófa sújtotta falvakban járt, ahol a fölcsuszamlások 66 embert, köztük gyerekeket ragadtak el.
Vágólapra másolva!

Nepál legnagyobb területe még mindig megközelíthetetlen a napokban történt áradások miatt. A

halottak között sok a gyerek,

és 35 embert még mindig keresnek. Családok maradtak fedél nélkül, akik most menedékhelyeken várják a segítséget.

Földművesek a rizsföldjükön, a nepáli Szaptari körzetben Forrás: MTI/EPA/Narendra Sresztha

Az UNICEF munkatársai a helyszínen jártak és beszélgettek a helyiekkel; tapasztalataikról közleményben írtak. A 30 éves Asha Devi Raya 28 napos lányával és 4 másik gyerekkel, rokonokkal vészelte át a katasztrófát.

Egy maréknyi puffasztott rizsen éltek,

a néhány napos picire nagyon legyengülve, betegen találtak rá.

Az árvíz elől menekülnek az emberek Forrás: MTI/EPA/-------------------

Nagy a fertőzésveszély

Az UNICEF, reagálva az áradások utáni fertőzésveszélyre,

fertőtlenítőszereket és csomagokat biztosít

a helyieknek, összesen 600 adagot osztottak szét. A csomag két törölközőt, mosáshoz és fürdéshez szappanokat, fésűt, körömvágót, tisztasági betétet, fogkeféket és fogkrémet, valamint egy öt méteres kötelet tartalmaz. „Ezekre lehet a babaruhákat kiteregetni" – mondta Sunita Sulpe, az UNICEF vízért, közegészségügyért és higiéniáért felelős munkatársa.

„Tífuszt, sárgaságot, ekcémát, hasmenést vagy férges fertőzést kaphatnak el" - mondta Ashok Jha, az UNICEF munkatársa, aki a környékbelieknek magyarázza, hogyan kerülhetik el a betegségeket. Az áradás után visszamaradt sár ugyanis nagyon fertőző.