Vérfürdőt rendeztek a biztonságiak egy venezuelai börtönben

2017.08.17. 04:35

Legalább 37 rab életét vesztette a venezuelai biztonsági erők csütörtökre virradóra végrehajtott akciójában, a déli fekvésű Amazonas állam székvárosának egyik börtönében - jelentette szerdán a helyi kormányzó.

Jogvédők már régóta arra panaszkodnak, hogy a venezuelai kaotikus állapotok között gyakorlatilag erőszakos bandák uralják az ország több büntetés-végrehajtási intézetét is. A bűnözők automata fegyverek mellett, akár kézigránátokhoz is hozzáférhetnek. A caracasi kormány azon van, hogy a börtönök feletti irányítást visszaszerezze, így időnként különleges egységekkel hajt végre akciókat, amelyek viszont nem ritkán életeket követelő összecsapásokhoz vezetnek.

„Vérfürdő volt” - írta Liborio Guarulla amazonasi kormányzó Twitter-üzenetében, aki szerint 37 halálos áldozat volt. „A hullaház teljesen túl van terhelve” - mondta egy későbbi interjúban Guarulla. Hozzátette: az amazonasi székvárosban, Puerto Ayacuchóban lévő börtön elleni rajtaütés, helyi idő szerint éjfél körül kezdődött. A venezuelai információs ügyi minisztérium egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Katonák a Puerto Ayacucho-i börtön felé vezető útonForrás: AFP/Amazonas Press Office

Puerto Ayacucho városi tanácsának egyik tagja viszont elmondta: egész éjszaka lövések zaját lehetett hallani. „A kormány a börtön felett vissza akarta szerezni az ellenőrzést, de a rabok ellenálltak” - fűzte hozzá.

A súlyos gazdasági, politikai és társadalmi válsággal küzdő Venezuela mintegy 30 börtönében nagyjából 50 ezer elítéltet tartanak fogva. A börtönök több helyen túlzsúfoltak, és gyakran fordulnak elő erőszakcselekmények, mivel jellemzően egymással rivalizáló, kábítószer- és fegyvercsempészettel foglalkozó bűnbandák tartják ellenőrzés alatt a benti életet.