Offenzívát indított a pakisztáni hadsereg az iszlamista fegyveresek ellen

2017.08.21. 21:15

Offenzívát indított a pakisztáni hadsereg iszlamista fegyveresek, közöttük a Hakkani hálózat ellen - közölte hétfőn a hadsereg szóvivője, néhány órával azelőtt, hogy Donald Trump amerikai elnök ismerteti új afganisztáni politikáját.

"Nincsenek terrorista búvóhelyek Pakisztánban. Valamennyi terroristával szemben fellépünk, így a Hakkani hálózat ellen is" - jelentette ki Aszif Gáfur vezérőrnagy Iszlámábádban tartott sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, hogy az erre vonatkozó bizonyítékot megosztotta Joseph Vottel tábornokkal, az amerikai Középső Parancsnokság főparancsnokával, aki a hét végén Pakisztánban járt.

Egyes amerikai illetékesek szerint az afganisztáni tálib iszlamista lázadók és szövetségük, a legvéresebb afgán fegyveres csoport hírében álló Hakkani hálózat a pakisztáni hadsereg egyes tisztjeinek és a hírszerző ügynökség vezetőinek a támogatását élvezik. Pakisztán tagadja a vádat.

Trump közép-európai idő szerint várhatóan hajnalban üzenetet intéz a nemzethez, amelyben szó lesz a szomszédos Afganisztánban elhúzódó háborúra vonatkozó politika felülvizsgálata kapcsán a Pakisztánnal való jövőbeli viszonyról is.Tekintettel arra, hogy a több mint 15 éve tartó konfliktus során nem sikerült közelebb jutni a tálibok vereségéhez, Trump várhatóan bejelenti, hogy kis mértékben megnövelik az Afganisztánba vezényelt katonák létszámát - közölte egy nevének elhallgatását kérő magas rangú amerikai vezető.